Страните от Г-20 се договориха за ръст на общия БВП до пет години

Структурните реформи ще бъдат в основата на осигуряването на допълнителни 2 трлн. долара.

23.02.2014 | 12:13
Страните от Г-20 се договориха за ръст на общия БВП до пет години

Финансовите министри и централните банкери от Г-20 се договориха през следващите пет години да увеличат общия си брутен вътрешен продукт с 2 на сто. В документа на най-големите икономики в света се отбелязва, че изпълнението на тази задача ще донесе още 2 трилиона долара и ще позволи да се създадат десетки милиони нови работни места.

Страните от Г-20 са единодушни, че трябва да се справят с тежките икономически проблеми, много от които имат специфичен за всяка страна характер. Според тях разковничето е в структурните реформи.

"Като гледаме по света, виждаме глобално икономическо възстановяване, но търсенето все още е слабо”, заяви финансовият министър на САЩ Джак Лю. –„ Затова решението, което взехме в Сидни е да се фокусираме върху стратегиите за растеж. Това е изключително важно. Тези стратегии могат да помогнат да се справим с предизвикателства в краткосрочен план като висока безработица , неравномерно икономическо развитие и слабо търсене на вътрешния пазар.“

Американският министър на финансите съобщи, че скоро президентът Барак Обама ще оповести плановете за растеж в новия бюджет. Елементите няма да са изненада, уточни Лю. Те ще включват инфраструктурни проекти, които ще създадат много работни места и ще осигурят икономически растеж.

Представителите на Г-20 изразиха загриженост за   липсата на напредък в реформата на Международния валутен фонд, договорена още през 2010 година. Те призоваха САЩ да ратифицират реформите до април. Най-новите прогнози на МВФ са за глобалния растеж от 3,7 % тази година и 4% през 2015 .