Moody’s повиши кредитния рейтинг на Испания до Baa2

Агенцията мотивира решението си с направените структурни реформи и балансирането на икономиката в страната.

22.02.2014 | 09:27
Moody’s повиши кредитния рейтинг на Испания до Baa2

Moody’s повиши с една степен кредитния рейтинг на Испания до Baa2. Рейтинговата агенция мотивира решението си с осъществяването на мащабни структурни реформи, особено на трудовия пазар и пенсионната система, както и реструктурирането на испанската банкова система.

„Тези усилия подкрепят очакванията на Moody’s за по-силен и по-устойчив икономически растеж в средносрочен план и по-нататъшно стабилизиране на публичните финанси", гласи съобщението на международната агенция. Тя дава на Испания положителна перспектива, което предполага по-нататъшно вдигане на рейтинга. 

Очаква се до края на месеца правителството на страната да представи данъчна реформа, която ще влезе в сила до лятото. Това ще увеличи шансовете на управляващите на изборите през следващата година, коментират световните агенции. Детайлите по плана все още не са финализирани.

Мадрид засега обявява, че иска да опрости системата и да подобри ефективността при събирането на данъците. Страната вече излезе от рецесията, но все още се задъхва заради рекордно високата безработица и високите нива на публичния дълг.
В края на миналата година испанският премиер Мариано Рахой обеща положителна промяна през 2014.

„Ако 2012 беше година на затягане на коланите, а 2013 година на реформи, то 2014 ще бъде година на икономическо възстановяване за нашата страна", заяви премиерът. Икономиката на Испания регистрира растеж от 0,1% през третото тримесечие на 2013, така че "можем да твърдим, че сме свидетели на една ясна промяна на ситуацията", убеден е Рахой.