Джак Лю: Ключът към растежа е вътрешното търсене

Световната икономика все още е под своя потенциал, предупреди американският финансов министър

21.02.2014 | 11:13
Джак Лю: Ключът към растежа е вътрешното търсене

Икономическият растеж на световната икономика все още е под своя потенциал. Затова Г20 трябва да предприеме необходимите политики, за да го ускори. За това предупреди американският финансов министър Джак Лю, преди заседанието на Групата на 20-те най-развити икономики в света. Срещата на финансовите министри и гуверньорите на централните банки от т. нар. двайсетица започва в събота в австралийския град Сидни.

Европейските държави заедно с Китай и Япония трябва да се съсредоточат върху подобряване на вътрешното търсене, за да подпомогнат икономическия растеж. Освен това има нужда от създаване на мрежа за автоматично споделяне на данъчна информация между държавите, съпътстваща реформи в тази област, смята Лю.

Монетарната политика на Федералния резерв на САЩ и трудностите, които изпитват развиващите се пазари поради отлива на капитал са другите важни теми на форума. През последните няколко месеца редица ключови пазари в развиващите се икономики претърпяха сериозни движения заради намаляването на стимулите на Фед и опасенията от забавяне на растежа в Китай.

Повечето финансови министри поддържат тезата, че тези държави трябва сами да се справят чрез провеждане на структурни реформи. Междувременно някои от тези страни, като домакинът на форума Австралия, ще изискат създаването на план, гарантиращ инвестиции в инфраструктурата там, където това е най-необходимо.