Димитър Бъчваров: Бюджет 2014 трябва да се коригира навреме

Финансовият закон за тази година няма как да е добър, след като разчита на ръст на БВП в рамките на 7 млрд., заяви икономистът

19.02.2014 | 20:15
Димитър Бъчваров: Бюджет 2014 трябва да се коригира навреме

Бюджетът за 2014 г. би трябвало да се коригира навреме, за да няма нереалистични очаквания, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и преподавател в Нов български университет Димитър Бъчваров.  По думите му финансовият план не може да бъде добър, след като „разчита на 7 млрд. лв. ръст на икономиката и на около 2 млрд. лв. повече приходи при положение, че предходната година има неизпълнение от 400 млн. лева”.

Неговата прогноза е, че неизпълнението в приходната част в перото за данъци и осигуровки ще е в рамките на 1,1 млрд. лева, което на свой ред ще доведе до нажежаване на общественото напрежение и дестабилизация.

Бъчваров подчерта, че е очевидно, че бюджетът за 2014 г. няма да бъде изпълнен предвид факта, че е изготвен на база изпълнението на финансовия план за 2013.

„И въпреки че беше коригиран бюджетът за 2013 г., неизпълнението е доста сериозно. Това показва, че Министерството на финансите не е успяло да изготви добра прогноза. По-лошото е, че на тази база е направена и рамката за 2014 г. Очевидно е, че финансовият план за 2014 няма да бъде изпълнен и ще трябва да се ограничават разходите, което е нож с две остриета, тъй като най-просто означава да се изоставят заложените политики”, коментира икономистът.
 Той подчерта, че по-високите от планираните приходи в неданъчната част на бюджета – с около 13%, също не е добър сигнал за икономиката. По думите му по този начин се задълбочава една порочна практика за компенсиране на недостига при данъчните приходи с по-високи такси от една страна и с източване на държавни предприятия от друга.

Икономистът подчерта, че най-драстичният пример от миналата година за източване на държавни компании е този с Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Той допълни, че правителството не два вид, че е в безизходица, но неизпълнението на бюджета ще принуди управляващите да ограничат разходната част. Свиването на разходите означава отказ  от реформи, което на свой ред ще увеличи недоверието в обществото, заяви още икономистът.

Според него хората чуват как управляващите сами хвалят себе си като подчертават, че са удържали по-нисък от планирания дефицит за изминалата година.

„Реално това е запазване на една стабилност. Какво се случва в действителност хората усещат по начина си на живот и свиването на потреблението, което на свой ред задейства спирала на рецесия”, коментира Бъчваров. Той поясни, че потърпевши от свитото харчене първи стават малките фирми, следвани от средните и накрая жертва стават големите, като по този начин се възпроизвежда една стагнация.

„Свитото потребление е резултат от недоверие в общенията. Виждаме, че се увеличават  депозитите на хората с високи доходи,” подчерта икономистът. Той допълни, че се наблюдава и намаляване на депозитите на хората с ниски доходи, което крие допълнителен риск в бъдеще.  

Бъчваров коментира, че няма как малка икономика като българската да бъде движена изцяло само от износа, още повече, че 42% от българския износ е на суровини. Според него изказванията за индустриализация са с предизборна цел. „Няма да има пари за такава операция, особено на фона на общото неизпълнение, отказ от социални политики и т.н.”, категоричен е икономистът.