Завръщането на български eмигранти би било много добра инвестиция, коментира експерт

Сънародниците ни в Испания са изключително адаптивни, заяви професор Искра Балканска от БАН.

17.02.2014 | 11:10
Завръщането на български eмигранти би било много добра инвестиция, коментира експерт

Ако има ръст на икономиката и правила, които се спазват, част от българите зад граница ще се завърнат, коментира в ефира на Bulgaria On Air професор Искра Балканска от БАН. Тя подчерта, че подобно завръщане би било добра инвестиция, тъй като тези хора ще внесат не само лични средства, но и know-how.
 
„Ролята на бизнеса тук е много голяма, където определено има нужда от квалифицирани кадри за добри резултати“, посочи Балканска.

Тя уточни, че през последните години голяма част от българските емигранти са напуснали страната, освен по икономически причини, но и защото не са успели да намерят реализация на знанията и уменията си.

През последните години Германия се е очертала като най-предпочитана дестинация за българските емигранти. На второ място се нарежда Великобритания, като „по последни данни се оказва, че много малка част от тях се възползват от социалнта система там“, коментира експертът от БАН.

По думите на проф. Балканска българите в Испания се оказали изключително адаптивни. Въпреки ръста на безработицата в иберийската държава, една част от сънародниците ни успявали да намерят работа, дори и по-нископлатена с цел да останат в страната.

Тя посочи, че по официални данни емигрантските пари, които влизат на година в България са около 1- 1.5 млрд. евро. Според нея обаче, тъй като не могат да бъдат засечени всички канали, средствата са приблизително 3-4 пъти повече.
„Това е много повече от преките чужди инвестиции, които през последните години не са били постоянна величина“, коментира проф. Балканска.