Гърция отчете 1,5 млрд. евро бюджетен излишък за миналата година

Постигането на тези резултати се случи по-рано от предвиденото

16.02.2014 | 15:54
Гърция отчете 1,5 млрд. евро бюджетен излишък за миналата година

Гърция е постигнала бюджетен излишък от 1,5 млрд. евро за 2013 г., заяви премиерът на страната Андонис Самарас, подчертавайки, че резултатът е три пъти по-голям от предварителните очаквания.

Постигането на милиард и половина излишък, без да се отчитат разходите по дълга, трябваше да бъде изпълнено през 2014 г., но страната успя да го реализира година по-рано.

Това е първият път за последните над 10 години, в който Гърция записва първичен излишък. Благодарение на данните Атина получава силен коз в ръцете си в преговорите с международните кредитори.

Брюксел обаче гледа скептично да всичко това, тъй като данните трябва да бъдат потвърдени през април от Евростат. На срещата на еврогрупата през ноември беше решено, че ако Гърция запише първичен излишък, тя може да получи още помощ за редуциране на огромния дълг, който има.

Гръцката икономика ще излезе от шестгодишната рецесия по-късно през 2014 г., сочат прогнозите. Във втората половина на годината се очаква и първата за страната от 2010 г. насам продажба на средносрочен дълг. Гърция се надява, че от петгодишни облигации ще може да получи между 1,5 и 2 млрд. евро.

Освен това през май в страната ще се проведат местни избори. Силни резултати на евроскептичната лява партия Сириза обаче биха разклатили и без това крехкото правителство.

Централната банка на Гърция предупреди, че, ако по време на вота има скандали, те могат само да навредят на икономическото възстановяване.