Неочаквано свиване на промишленото производство отчете САЩ за януари

Производството в комуналния сектор скочи с 4,1% - най-много от март 2013 г.

15.02.2014 | 15:54
Неочаквано свиване на промишленото производство отчете САЩ за януари

Промишленото производство в САЩ неочаквано се сви през януари. Спадът дори е най-големият от май 2009 г. насам. Данните подсказват, че лошото време през периода наистина се е отразило негативно на икономиката, пише Bloomberg.

В първия месец на новата година промишленото производство се понижи с 0,8% спрямо ревизирания в посока нагоре ръст от 0,3%, отчетен през декември, показват данните на Федералния резерв на САЩ, публикувани днес. Медианният консенсус на анкетираните от Bloomberg икономисти бе за минимален прираст от 0,1%. Общото индустриално производство се понижи с 0,3%, въпреки че производството в комуналния сектор се изкачи с най-много от почти година.

Спадът в промишленото производство, чийто дял в общото индустриално производство е 75%, се дължи на понижението в производството на оборудване, потребителски стоки и строителни материали. В своето прессъобщение от Фед уточняват, че лошото време е „свило производството в някои региони на страната“.

Производството в комуналния сектор скочи с 4,1% - най-много от март 2013 г., след като се срина с 1,4 на сто през декември. Всъщност времето през тези два месеца беше изключително сурово – януари се оказа най-студеният месец от 2011 г. насам.

Добивната промишленост, към която се причислява добивът на нефт, намаля с 0,9 на сто – най-сериозният спад от три месеца насам, поясняват от централната банка.

Производството на моторни превозни средства и части за тях спадна рязко с 5 на сто, след като през декември нарасна минимално с 0,1%. Изключвайки производството на автомобили и части за тях, през януари производството се свива с 0,5%.

Производството на потребителски стоки спадна за пръв път от шест месеца - с 0,5%, докато производството на оборудване отстъпи минимално с 0,1%. Производството на строителни материали пое надолу с 1%.

Перспективите пред производството зависят от това дали търсенето ще е достатъчно силно, за да бъдат пласирани натрупаните запаси. Правителствен доклад показа вчера, че запасите на предприятията са нараснали с 0,5 на сто през декември, а друг показа, че продажбите на дребно са спаднали с 0,4% през януари.

За стимулиране на производството ще са нужни увеличаване на капиталовите разходи и по-висок ръст на заетостта, което да задвижи потреблението.