fallback

Обвиненията към търговските вериги са неоснователни, смята експерт

Според данъчния специалист Пламен Донев законът дава достатъчно механизми за контрол, които не се прилагат

14.02.2014 | 08:54

Обвиненият, че търговските вериги мамят с ДДС са неоснователни и това е градски мит, заяви в ефира на Bulgaria On Air данъчният специалист Пламен Донев.

По думите му действително голяма част от веригите не оповестяват финансовите си данни в Търговския регистър и предпочитат да плащат глоби за това, но целта не е да се укриват нарушения, а да не се дава информация на конкурентите.

Относно обвиненията, че големите вериги не купуват вносни стоки директно от големите чуждестранни доставчици, а използват за посредник еднолични търговци, изглеждат неоснователни, смята експертът.

Според него, ако една фирма е посредник и продава на друг търговец, е много по-добре първата да е регистрирана по Закона за ДДС.

ДДС измамата с липсващ търговец също не работи в този чист вид, тъй като има система за проверка на фирмите, които не са регистрирани по ДДС“, категоричен е Донев. Той подчертава, че подобни обвинения създават впечатлението, че всички еднолични търговци са потенциални измамници, а това е обида за малкия, средния и дребния бизнес.

Данъчният специалист смята, че е необходими всички да бъдат мотивирани да качат информация за дейността си в Търговския регистър. Според него това може да се случи чрез увеличаване на глобите и проверка на чуждестранните практики.

Донев твърди, че всички постъпващи средства се отчитат и свидетелство за това е получаването на касова бележка в магазина.

Във връзка с обвинението, че търговците не плащат данък печалба, експертът уточни, че то е изключително странно, тъй като е нормално след стартиране на дейността си една фирма да не плаща през първите си години, защото няма печалба.

Законът дава достатъчно механизми за контрол от страна на данъчната администрация, но те не се прилагат“, смята Донев. По думите му вниманието нарочно се отклонява към други проблеми.

fallback
fallback