Д. Папазов: Чакат ни тежки преговори с Турция

Ако не постигнем разбирателство, ще стигнем до анулиране на разрешителните, които сме издали, каза транспортният министър

13.02.2014 | 20:08
Д. Папазов: Чакат ни тежки преговори с Турция

Чакат ни тежки преговори с Турция, за да се намери трайно решение на проблема с българските превозвачи. Това призна транспортният министър Данаил Папазов пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт.

Според него на 17 февруари, когато ще е срещата с турския му колега, претенциите ще са големи, а и от двете страни определени шофьори имат нарушения, което още повече ще затрудни разговорите.

"Ако не постигнем разбирателство, ще стигнем до анулиране на разрешителните, които сме издали, но се надявам това да не се случи, ами веднъж завинаги да се уточним", коментира Папазов.

Транспортният министър добави, че проблемът не е от днес, а от 10-15 години и ескалира в определени моменти. За да се вдигне блокадата тази нощ, българската страна възобнови издаването на транзитни разрешителни за турските шофьори, а около 9 часа сутринта това направи и Турция.

„Българската автомобилна администрация предостави нужния брой разрешителни и в 0,03 ч. блокадата падна и първият ТИР мина. В 9 ч. тази сутрин бе активирана от турска страна системата за издаване на транзитни разрешителни. Имаме и писмо от турската страна, като в него се говори за нов подход и трайно решение на въпроса, като се разгледат исторически всички неща досега, което е ново за нас и се надявам на 17 февруари да успеем да защитим позицията си”, каза Папазов.

Исканията на българското министерство са съгласувани и с браншовите организации. Папазов коментира, че колкото пъти е ескалирало напрежението, проблемите се решавани с отстъпки от двете страни, но повечето са били от наша.

„В нито един момент турската страна не остана без налични разрешителни, които да удовлетворяват техните нужди. Въпреки всички предпоставки, които създадохме за тях, те не ни отговориха на нито едно писмо за среща, като поставяха винаги условието: „Първо ни дайте разрешителни и после сядаме на масата за преговори”, но ако ги бяхме дали, нямаше никакви лостове за въздействие”, обясни още транспортният министър.

Папазов е категоричен, че българската страна няма да отстъпи от три основни искания. Едното е задължително увеличаване на транзитните разрешителни за трети страни. Второто искане ще е задължително нашите разрешителни да се подават предварително на турската страна, която да ги включва в електронната си система, така че да няма налагане на наказание при проверките, а третото е отново да се преразгледат всички превозни документи с турската страна, които да са по международните образци.Hidden Field

Турция засега е поискала единствено същата квота. Те държат само на нея, но тя е в голямо противоречие спрямо нашите превозвачи, обясни министърът.

На критиките на опозицията, че при този сериозен проблем с превозвачите той е бил в чужбина, Папазов отговори, че срещата в Сингапур е била много важна. "Там беше и еврокомисарят по транспорта и беше важно да го запозная с нашата позиция, за да търся съдействие", защити се той. Освен това по думите му това е било среща на министрите на транспорта от ЕС с тези от едни от най-бурно развиващите се региони.

„Имаше важни резултати от няколко срещи, много е вероятно да обучаваме ръководители на движение от виетнамското въздухоплаване, което е доста скъпо. Става въпрос за повече от 100 пилоти и ръководители на въздухоплаване, които да се обучават тук”, обясни още министърът.