Васил Симов: Държавна комисия по стокови борси и тържища трябва да има

Дейността на структурата не бива да се разпределя между министерства и комисии, смята главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

13.02.2014 | 19:50
Васил Симов: Държавна комисия по стокови борси и тържища трябва да има

Държавна комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) трябва да има и е добре да остане надведомствена, коментира в ефира на Bulgaria On Air главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него закриването на ДКСБТ би било груба грешка. Той подчерта, че от създаването на структурата през 1997 година бюджетът и броят на служителите нееднократно е бил намаляван.  Не веднъж са правени опити и за закриването й.

Мнението на Симов е, че държавната комисия не само трябва да бъде запазена, но трябва да бъде разширена и дейността й и към контролните функции бъдат добавени регулаторни. По този начин ще може да влияе за  управленски решения при дефицит на стоки, при коригиране на цените и т.н. 

Според Симов, ако дейността по контрола на стоковите борси и тържища бъде разпределена между няколко министерства и комисии, ще се размие отговорността. Той се съгласи с позицията на председателя на ДКСБТ Едуард Стойчев, че предложението на икономическото министерство в контрола на стоковите борси да се включат министерствата на земеделието и икономиката създава ситуация на конфликт на интереси.

„Това е най- силният правен аргумент. Създава се този правен нон-сенс, че държавата няма как да контролира сама себе си,  т.е. икономическото министерство няма как да контролира другите министерства. Когато комисията е надведомствена, тя може да дава предложения на МС и оттам да има по-висок контрол”, посочи Симов.

Той не се съгласи и с друг аргумент на икономическото министерство за закриване на ДКСБТ, а именно, че по този начин ще се намалят разходите за администрация.

Симов посочи, че бюджетът на държавната комисия е около 400 хиляди лева на година. Само приходите от такси, които осигурява са около 300 хиляди, допълни още директорът на Софийската стокова борса. В този смисъл по думите му икономиите няма да бъдат толкова големи. Напротив разпределянето на дейността на ДКСБТ между министерствата на земеделието и икономиката и Комисията за защита на потребителите може да увеличи разходите за извършване на контрола на борсите и тържищата, смята Симов. По думите му ако бъдат съкратени работещите в комисията експерти и тепърва започне наемане и обучение на нови кадри не само ще бъдат направени повече разходи, но и ще има период без проверки.

Симов смята още, че броят на тържищата трябва да бъде намален от около 80 в момента до 20, които да бъдат да бъдат по-специализирани и да работят по-професионално. Според него страната ни трябва да има не три, а една стокова борса, както е други държави. 

От Българската търговско-промишлена палата се ангажираха да съдействат за представяне на мнението на бизнеса по въпроса със закриването ДКСБТ на управляващите.