Производителите настояват за спазване на ясни правила в търговията

Представителите на търговските вериги са против регулациите и намесата на държавата.

13.02.2014 | 11:16
Производителите настояват за спазване на ясни правила в търговията

Настояваме за ясни правила между производителите и търговските вериги, заяви в ефира на Bulgaria On Air Симеон Присадашки, заместник-председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той уточни, че не става въпрос за налагане на регулации, а за въвеждане на правила, които да прекратят лошите практики. Според Присадашки твърденията, че подобни мерки ще доведат до увеличение на цените на хранителните продукти в търговските вериги са спекулация.

Преди дни на форума „Правителство-Бизнес. Рестарт на икономиката“ вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че вече има подготвен законопроект за въвеждане на регулации в търговските вериги. „Взаимствани са практиките на някои европейски страни и се въвежда механизъм за лоялни търговски практики“, допълни тя. Бобева подчерта още, че предстои предложението да бъде обсъдено с бизнеса и че няма причина за притеснения от страна на
търговските вериги.

Според изпълнителния директор на Сдружение „Модерна търговия" Йордан Матеев регулациите и държавната намеса в ценообразуването ще доведат до намаляване конкуренцията и до увеличаване на цените на продуктите. В ефира на Bulgaria On Air той подчерта, че е въпрос на преговори производителите да договоря по-добри условия с търговските вериги. Той даде пример с Франция, където цените се увеличили след намеса от страна на държавата в ценообразуването при изразен низходящ тренд преди това.

„Всяка верига има различен бизнес модел и иска да привлече на своите щандове най-добрите продукти. Няма място на пазара за неконкуренти производители“, коментира Матеев. По думите му е голяма спекулации, че има разлика между условията за българските и чуждите производители. - „Това е различна договорка на различни страни,“ коментира Матеев.

Той посочи още, че представителите на търговските вериги неколкократно са изпращали писма до министерствата с искане за организиране на срещи и обсъждане на проблемите в сектора. Такава среща вече има насрочена за следващата седмица, заяви Матеев.

По думите на Симеон  Присадашки интересите на търговските вериги са защитени на 100% и няма място за опасения, че цените на хранителните продукти ще се повишат с въвеждането на определени правила.

Производителите вече били представили проблемите и исканията си на управляващите по време на среща с вицепремиера Даниела Бобева.

Присадашки коментира, че договорите между производителите и търговските вериги се анексират всяка година с искания за по-големи отстъпки. От друга страна, производителите нямали право да променят едностранно цените на стоката си.