Португалските банки намаляват своята зависимост от ЕЦБ

Te разчитаха основно на парите от ЕЦБ, след като през 2010 г. изгубиха достъп до финансиране от международните пазари

12.02.2014 | 13:21
Португалските банки намаляват своята зависимост от ЕЦБ

Зависимостта на банковата система на Португалия от Европейската централна банка (ЕЦБ) се понижи до 2-годишно дъно през януари, след като банките продължиха да свиват кредитирането и да привличат повече депозити, информира MarketWatch.

По данни на Централната банка на Португалия сумата на използваните разнообразни кредитни инструменти на ЕЦБ от страна на местните финансови институции спада до 47 млрд. евро от 47,86 млрд. евро, колкото бе техният обем през декември. Последният път, когато цифрата е била под 47 млрд. евро, бе през януари 2012 г.

Португалските банки разчитаха основно на парите от ЕЦБ, след като през 2010 г. те изгубиха достъп до финансиране от международните пазари. През април 2011 г. страната бе принудена да поиска спасителна помощ.Hidden Field

Като част от условията, за да я получат, банките трябваше да намалят съотношението си на кредити/депозити до 120% от 165%, като по този начин се понижи и зависимостта им от външно финансиране. Някои банки вече постигнаха поставената цел.

През декември 2013 г. банковите депозити в Португалия са нараснали за втори пореден месец до почти 132 млрд. евро – с 967 хил. евро спрямо ноември, сочат актуалните данни на централната банка.

Данните би трябвало да са „музика за ушите“ на кредиторите на Лисабон, които следят за изпълнението на спасителната програма. Тройката ще се върне в страната на 22 февруари, за да провери напредъка й. Това е и финалният преглед на финансовата ситуация в Португалия преди излизането й от спасителната програма, планирано за юни.