Веселин Халачев: Несигурността отблъсква инвеститорите

Малкият и среден бизнес има нужда от повече достъпна информация, коментира председателят на Сдружение „Обединени бизнес клубове в България”

10.02.2014 | 19:39
Веселин Халачев: Несигурността отблъсква инвеститорите

Данъчната среда в България е добра и не това е, което спира инвеститорите или е причина за оттеглянето им.  Големият проблем е свързан с несигурността, коментира в ефира на Bulgaria On Air Веселин Халачев, председател на Сдружение за насърчаване на малкия и среден бизнес „Обединени бизнес клубове в България”. Той допълни, че плоският данък е близък до тези в офшорните зони, но често разходите на инвеститорите излизали повече, заради т.нар. скрити данъци под формата на глоби, увеличение на наеми и т.н.

Според Халачев увеличаването на минималната заплата не е пречка пред бизнеса.

„Очевидно е, че всеки трябва да живее нормално и като получава повече, ще има най-малкото и по-голяма покупателна способност. Проблемът за бизнеса не е толкова в повишаването на заплата, а в недостатъчната квалификация на служителите”, коментира Халачев.

Ключов проблем пред малкия и среден бизнес е недостатъчната информираност, допълни още председателят на Сдружението „Обединени бизнес клубове в България”. По думите му това е и основна пречка в намирането на финансиране и в съставянето на добри проекти по оперативни програми. Той подчерта, че бизнесът има нужда от повече достъпна информация.

Халачев се съгласи с изказването на вицепремиера Даниела Бобева от преди дни, че малкият и среден бизнес трябва да се обедини.

По думите му сдружението или консорциумът няма да обезличи малките фирми, а ще защити интересът им като ги направи конкурентни на по-големи фирми в кандидатстването по обществени поръчки например.  Според Халачев Законът за обществените поръчки трябва да се промени в посока да предоставяне на по-голяма свобода на малкия и среден бизнес в участието на търгове. В момента залаганите прагове и изискваните гаранции били твърде високи за малките и средни компании и те губели в конкуренция с големите.

„В крайна сметка големите наемат малките и те изпълняват поръчките. Но впоследствие се оказва, че голямата   фирма фалира и не може да покрие задълженията си”, коментира Халачев.