Подкрепата на малкия бизнес не трябва да е кампаниен въпрос, заяви Даниела Бобева

Микробизнесът иска драстично намаляване на таксите, които плаща

10.02.2014 | 08:52
Подкрепата на малкия бизнес не трябва да е кампаниен въпрос, заяви Даниела Бобева

Мерките в в подкрепа на малкия бизнес не бива да бъдат кампаниен въпрос, трябва да е начин на мислене на държавните институции, заяви вицепремиерът Даниела Бобева в ефира на Bulgaria On Air. По думите ѝ създаването на стратегия е първата крачка към подобряването на ситуацията.

Вицепремиерът настоява за широк пакет от мерки в шест основни области, които да осигурят предсказуемост на средата. Според Бобева най-бързо може да се случи трансформирането на Банката за развитие, въпреки че в момента и този процес се бави.

Ситуацията за микробизнеса в България може да се подобри, ако той има достъп до обществени поръчки и се работи повече в посока партньорството му с чуждестранни фирми, коментира пред Bulgaria On Air Петър Стоянов от Българската асоциация на микропредприятията.

По думите му е необходимо да се намалят драстично таксите и лицензите за малкия и средния бизнес, за да може той да е по-гъвкав към условията на икономиката и да се чувства комфортно в качеството на допълващ едрия бизнес.

Малкият бизнес се нуждае в момента от подкрепа, така че да оцелее в тежките икономически условия, категорична е Бобева.

Един от начините това да се случи е чрез приемането на нейното предложение да бъде премахнато изискването към малките и микропредприятията да планират предварително отпуските на служителите си. Според вицепремиера това е абсолютно излишна и ненужна мярка.

Бобева разкри, че не очаква драстично увеличение на заплатите, тъй като няма подобряване на показателите за производителността на труда. Възможност за растеж има, ако важните проблеми на малките фирми, като екологичните оценки и инфраструктурните проекти например, се решат веднага, а не се отлагат във времето, твърди тя.

Друг успешен ход според вицепремиера би било създаването на програма за развитие на индустриалната инфраструктура и продължаване на работата по Програмата за реиндустриализация на икономиката.

Според Бобева данъчната политика едва ли ще бъде акцент по време на срещата между правителството и бизнеса , която ще се проведе на 11-и февруари.