Марио Драги: Дефлация в еврозоната няма

Според президента на ЕЦБ ниската инфлация се дължи на по-ниските цени на храните и на енергията, но изрази готовност за действия през март

06.02.2014 | 20:52
Марио Драги: Дефлация в еврозоната няма

На редовната си пресконференция след заседанието на банкерите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна, че може да прибегне до още стимули, но на следващата среща през март, след като банкерите имат на разположение повече макроикономически данни.

По-рано днес Управителният съвет на реши да запази основния лихвен процент на рекордно ниското равнище от 0,25%, каквито бяха и предварителните очаквания на по-голямата част от експертите. Все пак имаше и такива, които предричаха, че финансовата институция ще ореже лихвата до 0,15% след неочакваното понижение на инфлацията през януари, пише WBPOnline.

Драги каза, че изчаква събитията, които предстоят през пролетта, включително макроикономическите прогнози на банката, които ще бъдат публикувани през март. Те ще включват очакванията на ЕЦБ за 2016 г. Централните банкери искат да видят как и дали неотдавнашната нестабилност на развиващите се пазари може да се отрази на икономиката на еврозоната. Не на последно място – Драги иска да се увери, че данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на евроблока, които ще бъдат публикувани следващата седмица, ще са обнадеждаващи.

Въпреки това той отново каза, че ЕЦБ „възнамерява и е готова да действа“.

Повечето от въпросите, отправени към Драги след изявлението му, бяха концентрирани основно върху ниската инфлация в еврозоната. И през октомври миналата година цените спаднаха до 0,7%. Това бе причината през ноември ЕЦБ да понижи основния лихвен процент до 0,25% от 0,5% преди това.

Драги всъщност не каза нищо ново, като потвърди, че еврозоната наистина страда от ниска инфлация, но очаква постепенно цените да се покачат. Той заяви, че в средносрочен и дългосрочен план инфлационните очаквания са „здраво закотвени“.

Докато ниската инфлация представлява риск, който не бива да се пренебрегва, Драги обори твърденията, че еврозоната може да пострада от дефлация в японски стил. Президентът на ЕЦБ успокои, че тенденцията при инфлацията е свързана с по-ниските цени на храните и енергията. Той дори отрече, че съществува дефлация в момента.

Междувременно рисковете пред икономиката на Стария континент продължават да се понижават. Безработицата донякъде се стабилизира, но въпреки това остава рекордно висока.