Има риск от забавяне на инвестиционни проекти в София, предупредиха общинари

Сините общински съветници искат изпълнение на 31 мерки, за да подкрепят бюджета на столицата.

02.02.2014 | 16:30
Има риск от забавяне на инвестиционни проекти в София, предупредиха общинари

Има риск за забавяне на големите инвестиционни проекти на Столична община, предупредиха общински съветници от "Синята коалиция". Причината е, че първо се одобряват от държавата и чак след това се преминава към изпълнението им. Сроковете, в които Министерството на инвестиционното планиране одобрява проектите за над 10 млн. лв. затрудняват инвестиционната програма на общината, заяви пред журналисти Прошко Прошков от „Движение България на гражданите".

Общински съветници от „Синята коалиция” представиха днес проекти, по които настояват столичният кмет да поеме ангажимент да бъдат финансово обезпечени и изпълнени. Това е условието сините да подкрепят бюджета на София, заяви пред журналисти проф. Вили Лилков,общински съветник от ДСБ.

По думите му става въпрос за 31 предложения, по част от които има решения на Общинския съвет, но изпълнението им не е започнало.

Сред предложенията са: „нови гаранции зa сигурност на софиянци, увеличаване на приходите в общинския бюджет, устойчиво развитие и подобряване на качеството на живот, социална политика и спортни услуги, зелена система на София, София- европейска столица на културата, развитие на пазарите на София и градски дизайн”,  посочи Лилков.

Сините представители на местната власт настояват още за публични регистри за общинската собственост; достъпни през интернет наеми на площи, обществени  поръчки и рекламни  съоръжения. Модерен портал за електронни услуги би намалил бюрокрацията и улеснил столичани, категорични са още те.

„Ако започнем да работим година по година и сега подготвим програмите, поне в края на тази година ще можем да видим една трета от тези предложения реализирани, а другите ще бъдат заложени в следващите години”, заяви проф. Лилков.

Сините съветници са запознали столичния кмет Йорданка Фандъкова с предложенията си, която е заявила готовност да подкрепи много от тях. Предстои предложенията да бъдат обсъдени подробно със заместник-кметовете и останалите представители на местната власт.