Асен Агов: Европа трябва да прояви икономическа солидарност с Украйна

Изглежда навлизаме във фазата, в която властта в страната се разпада, коментира бившият председател на Интерпарламентарния съвет НАТО-Украйна

01.02.2014 | 14:44
Асен Агов: Европа трябва да прояви икономическа солидарност с Украйна

Европа трябва да прояви икономическа солидарност с Украйна и да помогне на страната, коментира в ефира на Bulgaria On Air Асен Агов, бивш председател на Интерпарламентарния съвет НАТО-Украйна.

„Не можеш да искаш споразумение за асоцииране и свободна търговия без да стимулираш икономиката на страната. Все пак Украйна беше силно зависима от руските пазари. Във всички случаи Украйна трябва да се стабилизира икономически, за да бъде пълноправен партньор на ЕС,” коментира Агов.  Той се съгласи с призива на полския премиер Доналд Туск, че на Украйна трябва да й се помогне и уточни, че става въпрос за икономическа помощ, „защото руската помощ е подкуп”.

На въпрос дали в обстановка на ескалиращи протести е възможно да се правят реформи Агов отвори утвърдително и подчерта, че промените могат да бъдат постигнати чрез натиск.

„Тази обстановка изисква реформи. Те няма да се постигнат с компромиси, ще се постигнат с натиск. Туск е прав. Полша мина през това, България също- кризи, предизвикани от липса на реформи”, заяви Агов.  Той допълни, че ако няма натиск, никой политик няма да рискува да си навлече недоволството на избирателите.

Според бившия депутат от „Синята коалиция” и член на ДСБ украинците ще търсят кървава отплата за жертвите на протестите.  По информация на представител на опозицията семейства на видни лидери и полицията вече напускали страната.

„Не се знае къде е синът на Янукович”, заяви Агов. По думите му украинският президент ще влезе в ролята на авторитарен водач, който ще се пазари за кожата си и да не „бъде малтретирано семейството му”.

„Струва ми се, че влизаме във фаза, в която властта се разпада. Партията на регионите се саморазпусна. Ще видите тези иначе смели, когато са с  Янукович, структури ще започнат да се разпадат”, заяви Агов.

Целият разговор може да гледате днес от 18.00 часа в предаването „Брюксел 1” по телевизия Bulgaria On Air.