Васил Тодоров: И в момента има механизми за гарантиране плащането на осигуровки

В действащото законодателство са предвидени и административни, и наказателни санкции, коментира главният секретар на БТПП.

01.02.2014 | 10:18
Васил Тодоров: И в момента има механизми за гарантиране плащането на осигуровки

И към момента законово има достатъчно механизми, които да обезпечат плащането на осигуровките, коментира в ефира на Bulgaria On Air главният секретар на Българската търговско-промишлена палата. Той подчерта, че в действащите закони са предвидени административни- под формата на глоби, и наказателни санкции.

„Работодателят попълва декларация, с която обявява осигуровките и ако има доказателства, че тази декларация е невярна, се носи наказателна отговорност”, коментира Тодоров .

Главният секретар на БТПП поясни, че проблемът около събирането на осигуровките е свързан с невъзможността на осигурителните фондове да покрият плащането и прибягването до необходимостта дефицитите да се покриват от държавния бюджет.

„Според нас проблемът тук е на контролните органи, които имат възможност да налагат глоби и наказателна отговорност”, коментира Тодоров.

В случаите, когато фирмата няма пари да плати осигуровките се тръгва по законовите процедури на ликвидация, разпродаване на имуществото, като задълженията за вземане на осигуровки са привлигировано вземане, посочи главният секретар на БТПП. В този смисъл, подчерта той, не е необходима свръхрегулация.

Той коментира и данните на БТПП за очаквана стагнация на икономиката и увеличаване на безработицата, получени на база анкети и допитвания до действащи компании. Увеличаването на минималната работна заплата е един от сочените фактори за негативната тенденция, смятат от работодателската организация.

„Ние възразихме срещу това увеличение. Това е административна намеса в икономиката. Все пак минималната работна заплата не е социално плащане. В момента няма нито един икономически показател, който да оправдае увеличаването. Смятаме, че ефектът ще бъде по-скоро обратен – по-скоро ще бъдат освободени работници, които не могат да се покриват”, коментира Тодоров. Той подчерта, че вдигането на минималното възнаграждение ще се отрази негативно на наемането на нискоквалифицираните работници с основно и без образование, които ще останат на заден план в конкуренцията с хората със средно образование.

Тодоров коментира и предложените промени в Кодекса на труда. Идеята за поемане на солидарна отговорност от страната на акционерите за изплащането на 100% от възнагражденията той определи като „правен абсурд”.  Главният секретар на БТПП посочи, че и в момента има декларацията за задължение за изплащане на 100% от трудовото възнаграждение.

„Не трябва да има съмнение, че всеки работодател е задължен да изплаща договореното възнаграждение”, коментира Тодоров.  По думите му предложенията за промени на КТ няма как да бъдат приети, тъй като противоречат и на нашето и на европейското законодателство.