Миролюб Столарски: Турските превозвачи ще загубят повече от блокирането на границата

80 камиона били блокирани на границата в момента, заяви председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

30.01.2014 | 21:07
Миролюб Столарски: Турските превозвачи ще загубят повече от блокирането на границата

Ако българското правителство не се подаде на натиска от страна Турция, от блокирането на границата ще загубят повече турските превозвачи, коментира в ефира на Bulgaria On Air Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Причината е, че турските превозвачи извършват двойно повече транзити през България, в сравнение с българските им колеги през южната ни съседка.

Столарски поясни, че проблемът е в това, че от турска стана са поискани 125 хиляди транзитни разрешителни. Българската страна е предоставила 15 хиляди такива и е получила насреща само 5 хиляди, заяви Столарски. 

„Преди три дни българското министерство е пратило 10 хиляди разрешителни.Турските им колеги обаче обявяват, че при тях няма нито едно, с което  спират дори турските камиони да преминат българската граница,” коментира Столарски. По думите му става въпрос за решаване на вътрешни проблеми, но резултатите са в икономически изражения.

Според него в  „Асоциацията на турските превозвачи смятат,че ще могат да извият ръцете на българската държава. Турските превозвачи искат да влизат на българския пазар, но не дават на български превозвачи да влизат на турския. Пазят си пазара само за тях. И това е икономически проблем”.
Столарски съобщи, че в момента на границата има блокирани около 80 камиона и допълни, че проблемът е от вчера.