Задават се нови проблеми на превозвачите ни с Турция

Турската страна заплашва, че ще забрани на наши превозвачи да преминават транзитно през нея.

30.01.2014 | 18:20
Задават се нови проблеми на превозвачите ни с Турция

Има опасност още от утре по границата с Турция отново да има задръствания с товарни коли и напрежение заради нерешени проблеми с разрешителните за транзитно преминаване. Възможно е чат от българските превозвачи изобщо да не бъдат допуснати да преминат през Турция. За това предупреди днес на брифинг новият ръководител на Изпълнителна агенция  "Автомобилна администрация" (ИААА) Димтър Ганев, съобщи Investor.bg.

Предоставените разрешителни по двустранната спогодба между България и Турция вече не са валидни за българските превозвачи. Това решение е било взето от турската страна, която се опитва да "извие ръцете" на България и да договори за себе си повече разрешения за преминаване. Според Турция България трява да й предостави 125 хил. транзитни разрешителни.

Припомняме, че разрешителните за българските и турските превозвачи се предоставят по реда на двустранна спогодба между двете страни, с които се уреждат трансграничните им взаимоотношения. През 2012 г. двете държави са направили договорка колко такива разрешителни се полагат на всяка от тях поотделно.

През есента на миналата година ИААА е поискала среща с турската страна, за да се опитат да предоговорят разрешителните за бъдещи периоди и да стигнат до общ консенсус за това по колко транзита ще имат право двете страни. Поисканата от агенцията среща е била отклонена от турската страна.

"Въпреки многократните искания, дата за такава среща от страна на Турция все още не е насрочена", категоричен бе днес Ганев.

Като мотив за отказа южната ни съседка посочва, че българската страна би следвало да й предостави количеството разрешителни в размера, определен през 2012 г.

От ИААА и министерството на транспорта нямат информация защо тази среща бива отказвана и избягвана. Според  Ганев всяка една от двете страни принципно е в правото си за подобно предоговаряне.

От днешната среща на ръководството на агенцията и представители на товарните международни превозвачи стана известно, че браншът няма да пострада много от подобни рестрикции на турската страна.

По-засегнати ще бъдат малките превозвачи, защото не са толкова гъвкави - те работят само с временни разрешителни за транзити, а не постоянни, които са неотменими. Постоянните разрешителни се използват от по-големите играчи в бранша, уточни Ганев. Според най-лошият сценарии, допускан от българската страна, Турция може да анулира валидността на еднократните разрешителни на нашите превозвачи, което ще прекрати достъпа им до територията й. Димитър Генев каза обаче, че българската страна ще предприеме реципрочни действия спрямо южната ни съседка.

По непотвърдена информация турските власти вече не допускат дори турски автомобили на българска територия с аргумента, че страната ни не е предоставила разрешителни.

Южната ни съседка обяви, че няма да позволи да бъдат използвани документите на българските превозвачи, ако не получи броя разрешителни, който иска. В края на януари обаче България е предоставила 10 хил. разрешителни, с които турските превозвачи ще могат временно да извършват дейността си, докато се проведе срещата и бъдат договорени новите документи.