Работодателите предлагат двустранни преговори със синдикатите за промени в КТ

Ясно е, че има проблем, но той не може да бъде решен с предложените преди ден поправки на закона, коментира Васил Велев

29.01.2014 | 09:34
Работодателите предлагат двустранни преговори със синдикатите за промени в КТ

Бизнесът предлага да се проведат двустранни преговори със синдикатите във връзка с предложенията за промени на Кодекса на труда, коментира в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него някои от предложените поправки на закона са направо абсурдни, като например това работодателят да няма право да уволнява служителя в рамките на шест месеца, ако се води дело между двете страни, дори и ако последният има дисциплинарни нарушения. Велев посочи още, че на фона на изплатените заплати през миналата година, забавените и неизплатени възнаграждения са около 1%.  По думите му изплатените заплати за миналата година са около 20 млрд. лева, като на годишна база цифрата можело да достигне дори много повече. Преди ден социалният министър Хасан Адемов съобщи, че забавените плащания са в рамките на 80 млн. лева, а неизплатените 69 млн.

„Разбира се за хората, на които им се случва това, процентът е 100%,“ заяви Велев. Той посочи още, че за справяне с проблема действа Фонд за гарантиране на вземанията на работниците при несъстоятелност на работодателя. В него е записано, че при обявяване на предприятието в несъстоятелност, на служителя следва да се изплатят до 6 заплати до 1200 лева. В закона е заложено и работодателят в затруднено финансово положение да изплати 60% от възнаграждението на служителя, като това не е по-малко от минималната работна заплата.

„Аз питам какво трябва да се случи още, ако 6 месеца едно предприятие не плаща заплати? Къде са синдикатите, контролните органи – защо чакат 6 месеца“, заяви още Велев.

Той оспори и предложението за солидарна отговорност, включително и имуществена, на собствениците за гарантиране на изплащането на 100% на възнагражденията на служителите.   По думите му това влиза в противоречие с Търговския закон. Той допълни, че има дружества, които са неограничено отговори, като например едноличните търговци.

„Но ако едно предприятие е с ограничена отговорност или е акционерно дружество например, как после с друг закон ще се обяви, че е неограничено отговорно. Това няма как да стане и с публично търгуваните компании, които всеки ден си сменят собствеността. Поправката влиза в противоречие с търговските отношения“, коментира Велев.

По думите на Чавдар Христов от КНСБ няма такава пречка. Той подчерта, че Кодексът на труда регулира трудовите отношения, а Търговския закон- търговските. - „В случая става въпрос за гарантиране на плащанията. В момента има схеми, с които работодателят може да се обяви в абсолютна несъстоятелност и да не изплати възнагражденията.

Законите допускат това,“ заяви Христов. Той допълни още, че Фондът за вземания действа при обявена несъстоятелност на компанията. Синдикатите от две години предлагат и работниците да инициират несъстоятелност и да търсят плащанията си. На коментара на Велев, че всеки кредитор може да поиска обявяване на несъстоятелност, Христов отговори, че „работникът няма такива права според Търговския закон. Трябва да търсим търговец и той да подаде молба за забавени плащания“.

По думите на представителя на КНСБ става дума за няколко добавки към Търговския закон, с които това може да се промени. - „Търсим промени в закона  и на база на извлечения по сметки служителите да търсят забавени плащания“, подчерта Христов.

Той допълни, че на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера е имало единодушно съгласие, че има проблем. По думите на Христов обаче няма воля той да се реши и заяви, че синдикатите са готови да водят преговори.