България страда от сериозен недостиг на кадри в IT сектора

Държавата трябва да помогне за осигуряването им, заяви председателят на БАИТ Петър Иванов

28.01.2014 | 11:58
България страда от сериозен недостиг на кадри в IT сектора

Българският сектор на информационни технологии има спешна нужда от кадри, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Българската асоциация за информационни технологии Петър Иванов. Той открои два начина да бъде задоволен глада на кадри, като посочи нуждата от сътрудничество от страна на държавата.

Единият, който ще действа в дългосрочен план, е подготвянето на повече специалист в университетите и специализираните учебни заведения, не само на български, но и на чуждестранни студенти. Вторият начин, ориентиран към задоволяването на потребностите на сектора в краткосрочен план, е привличането на чужди кадри.

В тази насока правителството трябва да вземе мерки за спазване на законодателството, защото процедурите по издаване на нужната документация се протака с месеци, заяви Иванов. 

"Разбирам чувствителността на темата за вноса на кадри при голямате безработица, но в IT сектора голяма безработица няма. По последни данни ндустрията има нужда от над 10 хил. работни места, за да продължи да расте", каза председателят на БАИТ. 

IT секторът в България има огромен потенциал за развитие, непрекъснато има иновации, посочи Иванов. Това е индустрия, която отбелязваше ръст дори през най-тежкия период на кризата, възнаграждението също е високо. Освен това тя може да подпомага и други сектори, като държавния апарат например. Но тази индустрия е много мобилна и ако не бъдат създадени условия за развитието ѝ, тя бързо ще се изнесе и това трябва да се предотврати, предупреди той.