Доверието на бизнеса в Германия достигна рекордни стойности

Данните за януари дават сигнал, че 2014 ще бъде силна за най-голямата икономика в Европа.

27.01.2014 | 17:32
Доверието на бизнеса в Германия достигна рекордни стойности

Доверието на германския бизнес през януари е скочило до най-високото си равнище от юли 2011, давайки сигнал, че 2014 ще бъде силна за най-голямата икономика в Европа след миналогодишния относително слаб растеж.

Оптимистичните настроенията на германския бизнес са надхвърлили очакванията на анализаторите през януари, показаха най-новите данни от Института за икономически изследвания Ifo. Индексът на Ifo за водещата икономика на континента се покачи до 110,6 пункта през януари. За сравнение, анкетираните от Reuters експерти предвиждаха достигането на равнище от 110,0 пункта след ръста до 109,5 пункта през декември.

Други данни на института показват, че очакванията за предстоящите шест месеца на частния сектор в Германия също са нараснали – до 108,9 пункта през януари спрямо 107,4 пункта месец по-рано. И тук резултатът надхвърли пазарните прогнози за скок до 108 пункта.

"Германската икономика направи обещаващ старт за новата година. Индексът на Ifo за промишлеността и търговията в Германия се подобри за трети пореден път", отбеляза Ханс-Вернер Зин, президент на Ifo.

Институтът публикува всеки месец индекса на бизнес настроенията, който се изготвя въз основа на изследване сред мениджърите на около 7000 германски компании за сегашната и бъдещата икономическа ситуация в страната. Според икономистите растежът на германската икономика ще бъде подпомогнат от възстановяване на икономиките на САЩ и на големите търговски партньори на Германия в ЕС, като Испания, която бавно се съвзема от дълговата криза.