Нежизнеспособните банки в еврозоната трябва да бъдат закрити, отсече Драги

По думите му благодарение на механизма за банков надзор в еврозоната ЕЦБ е предприела своеобразно пречистване на сектора

25.01.2014 | 14:45
Нежизнеспособните банки в еврозоната трябва да бъдат закрити, отсече Драги

Банките в еврозоната, които са определени като нежизнеспособни от стрес тестовете на Европейската централна банка, трябва да бъдат закрити, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на Световния икономически форум в Давос.

Според него подобряването на финансовите пазари от юли 2012 г., когато еврозоната преживя най-острата криза, е забележително.

Драги уточни, че благодарение на механизма за банков надзор в еврозоната ЕЦБ е предприела своеобразно пречистване на сектора. То ще даде възможност на стабилните банки да отделят по-малко средства за своето финансирането, както и да кредитират икономиката.

На въпрос как би коментирал възстановяването на еврозоната от 2012 г. насам, президентът на ЕЦБ заяви, че има признаци за напредък, въпреки че той е слаб.

По думите му възстановяването е слабо, крехко и неравномерно и идва основно благодарение на износа. Драги уточни, че се забелязва и растеж на потреблението.

Той не пропусна да отбележи, че възстановяването се случва на фона на много висока безработица от над 12 на сто.

Подробности вижте във видеото!