Португалия продължава да се опитва да свие публичните разходи

Новите промени в бюджета за тази година бяха приети, за да могат да бъдат изпълнени изискванията на кредиторите

25.01.2014 | 14:07
Португалия продължава да се опитва да свие публичните разходи

Парламентът на Португалия прие на първо четене промени в бюджета за 2014 г., с които се цели да се спази изпълнението на програмата за икономии, тъй като страната се подготвя за излизане от спасителната програма, предава АП.

Предстои да бъде насрочено заседание на парламента, на което поправките в бюджета да бъдат гласувани окончателно, информира агенцията.

Португалското правителство се опитва да постине бюджетен дефицит от 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), като разшири базата на съществуващия данък “солидарност” върху пенсиите.

Планира се и увеличаване на здравноосигурителните вноски на държавните служители.

Новите мерки компенсират решението на Конституционния съд от 19 декември, с което за пореден пък беше пресечен опитът на властите да намалят с 10 на сто пенсиите на чиновниците, които са по-високи от 600 евро месечно.

Португалското правителство обяви в четвъртък, че дефицитът за 2013 г. ще е около 5 на сто от БВП. Целта, поставена от международните кредитори на страната, беше за дефицит до 5,5 на сто.

През декември 2013 г. банковите депозити в Португалия са нараснали за втори пореден месец до почти 132 млрд. евро – с 967 хил. евро спрямо ноември, сочат актуалните данни на централната банка.

Данните би трябвало да са “музика за ушите” на кредиторите на Лисабон. Инспекторите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които следят за изпълнението на спасителната програма, ще се върнат в страната на 22 февруари, за да проверят напредъка й.

Това е и финалният преглед на финансовата ситуация в Португалия преди излизането й от спасителната програма, планирано за юни.