Илиян Василев: С АЕЦ „Белене” се търси решение на политически въпроси

Няма икономическа логика проектът да се случи, коментира енергийният експерт.

23.01.2014 | 20:40
Илиян Василев: С АЕЦ „Белене” се търси решение на политически въпроси

С въпорса за АЕЦ „Белене” се търси решение на политически въпроси още от времето на референдума, заяви в ефира на Bulgaria On Air енергийният експерт Илиян Василев. Той допълни, че целта на общественото допитване е било да се "уари върху ГЕРБ, а БСП да мобилизира групи", които по-късно да подкрепят партията на изборите. По думите му обаче, колкото и да се упражняват върху него политиците, има една икономическа логика, по която проектът не може да се случи.

На въпрос дали изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” е рентабилно, Василев, коментира, че за момента става дума само, че с Westinghouse се тръгва по този път. Той обаче е категоричен, че американската компания няма да вложи пари, ако не види пазар.

Изказването на енергийния министър Драгомир Стойнев, че не може да се меси в преговорите между АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и индустриалните производители, тъй като цените на свободния пазар трябва да се определят на пазарен принцип, Василев коментира с думите, че никой няма да е доволен след нелогичното по неговите думи намаление на цените на тока и облагането с 20% на ВЕИ производителите.

 „Не знам кога са пазарни цените- когато силово свалят цените, е социална цена, или когато трябва да наложим 20% данък, за да влязат в бюджета 150 млн., които впоследствие да отидат към НЕК. При един такъв план, който няма логика, няма и кой да е доволен”, заяви Василев.

От позицията на бивш посланик на България в Москва той коментира и последните събития в Украйна. По думите му няма никакъв друг начин за договаряне, освен избори.

„На първите преговори, които бяха проведени, страните са си разменили ултиматуми. Компромис може да се достигне и тук особено важна е ролята на президента Виктор Янукович. Той обаче трябва да пожертва Азаров. Фигурата на министър- председателя е изчерпана”, коментира Василев.

По думите му Янукович все пак си запазва някаква възможност за маневри. Жертвите обаче ще останат като отговорност и може да накарат украинския президент да направи компромис.

Василев подчерта още, че в момента в Украйна елитът прави своята сметка. Той допълни, че страната не е изцяло зависима от Русия.