Започваме преговори за интерконекторната връзка с Турция

През тази година енергийният сектор ще бъде приоритет за правителството, смята министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

23.01.2014 | 15:05
Започваме преговори за интерконекторната връзка с Турция

Утре в България пристига министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз и започваме преговори по изграждането на интерконекторната връзка между двете страни. Трябва да се създаде работна група, която да започне работа по проекта.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след откриването на кръгла маса на тема „Реиндустриализация чрез конкурентоспособност“. Организатори на събитието са Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българска асоциация на металургичната индустрия, Българска минно-геоложка камара, Българската камара на химическата промишленост.

През 2014 година правителството ще се фокусира върху енергийния сектор и той ще бъде сред приоритетните, изтъкна енергийният министър и добави, че през февруари предстоят преговори с представители на Азербайджанската газова компания. 

По отношение цената на газа за  България, Стойнев заяви: „Да, трябва да имаме по-добра цена на нашия газ. Имаме договори, които сме подписали, и цената е по-висока от тази за околните държави. Целим да създадем по-конкурентна цена. Всичко е въпрос на преговори. Газовите цени са приоритет”, категоричен бе Стойнев.

"Без конкурентоспособна енергетика, не можем да имаме конкурентоспособна икономика", обяви още министърът, според когото трябва да имаме политически дебат на ниво ЕК и тогава да се приеме индикативната цел за 2030 г.

Припомняме, че вчера Брюксел призова държавите да признаят водещото значение на промишлеността като фактор за растеж, заетост и повишаване на конкурентоспособността. 

А по отношение на енергията от ВЕИ Стойнев уточни, че "тя е хубава, но доста скъпа". Той вметна, че вече има страни в Европейският съюз, като например Германия, в които се наблюдава "отлив" от зелената енергия. "Министърът на икономиката и енергетиката на Германия обяви, че променят приоритетите си за намаляване на зелената енергия", допълни той.

Европа забрави индустрията

Стойнев направи коментар и във връзка с индустриализацията в България и Европа. По негови думи Европа е "забравила индустрията". Той припомни, че още от началото на световната икономическа криза Европейският съюз е налял над 5 млрд. евро за спасяване на банковия сектор, но не е дал пари за спасяване на европейската индустрия.

В тази връзка министърът уточни, че вече е започнал дебат за реиндустриализацията на Европа на високо политическо ниво, в който България също взема участие.

"Все повече Европа ще се обръща към индустрията и ще я счита за важна. България вече е изложила своето становище и предложенията си и аз вярвам, че комисарите от ЕК ще вземат предвид всички идеи на страната ни", допълни той. 

Министърът отбеляза, че държавите със силна индустрия по-бързо са преодоляват кризата, а когато има индустрия, има и иновации. 

„Трябва да подпомагаме българската индустрия и европейската индустрия. Подкрепям и това да има такса на стоките, които пристигат за страните, които нямат договор, и си внасят каквото си искат, което замърсява средата”, добави Стойнев.