Световният икономически форум акцентира върху възстановяването от кризата

Събитието събира в Давос лидери и представители на водещи световни компании

22.01.2014 | 14:43
Световният икономически форум акцентира върху възстановяването от кризата

Възстановяването на засегнатите от кризата райони, неравенството и климатичните промени са основните въпроси, които ще бъдат дискутирани на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

Лидери и представители на водещи световни компании се събират, за да говорят по темата „Промяна на света – последствия за обществото, политиката и бизнеса“. В събитието ще се включат 2500 политици, мениджъри и директори на компании от над 100 държави.

Сред главните теми в Давос ще е и растящото недоверие към управляващите в много държави по света. САЩ са едни от потърпевшите, тъй като проблемите с тавана на дълга и неефективните спорове в Конгреса доведоха до изключителен спад в доверието към американските власти.

Междувременно в Европа продължават протестите, провокирани от мерките за икономии и кризата. В Тайланд пък гражданите свързват управлението преди всичко с корупция.

В същата прогресия расте и разминаването между бизнеса и политиката, но общественото доверие към бизнеса е стабилизирано е и около 58%.

В дневния ред на Световния икономически форум е включен и въпросът с разочарованото поколение млади хора, които нямат работа, а често са и без подходящата квалификация. Всичко това засилва тяхното чувство на безпомощност.

Въпреки че Давос е мястото, в което най-влиятелните политици и най-големите бизнес компании в света се срещат, има дълъг списък от личности, които по традиция не участва в събитието.

„Съзвездие от егота“  - така кметът на Лондон Борис Джонсън нарече форума след единствения път, в който се присъедини към гостите му.

През тази година отсъства и изпълнителният директор на Pimco Мохамед ел Ериан. Той е един от най-големите инвеститори в облигации в света. По думите му кратките срещи с толкова много клиенти на едно място не водят до реални резултати.

Подробности по темата вижте във видеото!