По-скъпи билети за влак до морето от 1 март

Увеличението ще е с 8%, а причината е инфлацията в последните четири години, посочи министър Папазов

21.01.2014 | 17:59
По-скъпи билети за влак до морето от 1 март

От 1 март ще бъдат увеличени цените на билетите за бързите влакове от София до Варна и от София до Бургас. Увеличението ще е с 8%. Това стана ясно днес от изявление на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който направи първа копка от модернизацията на железопътното трасе Пазарджик - Стамболийски, съобщи Investor.bg.

Самото трасе е участък от жп отсечката Септември - Пловдив, която се модернизира със средства по ОП "Транспорт". След като трасетата от Септември до Пловдив бъдат модернизирани се очаква по тях влаковете да се движат със скорост до 200 км/час.

Днес Папазов обясни увеличаването на цените на билетите с инфлацията. “Четири години и половина не са пипани цените на билетите за влак. Трябва да се има предвид и инфлацията”, допълни той днес.

Още през декември миналата година транспортният министър увери, че няма да бъдат увеличавани всички цени на билетите за влак, а само за линиите, които не са дотирани от бюджета - в посока от София до морето.

Тогава той увери, че е предложил да бъдат прегледани само линиите, по които не се изпълняват социални функции. Това са единствено търговските линии, които са от столицата до морето.

Припомняме, че при управлението на ГЕРБ от БДЖ искаха на няколко пъти промяна на цените на билетите. Предложенията им бяха отхвърлени от страна на транспортното министерство.

Транспортният министър направи и допълнение на изявлението си от вчера, от което стана ясно, че се предвижда затвор между 2 и 8 години за кражба на железопътна инфраструктура. Днес транспортният министър вметна, че ресорното ведомство ще предложи в новия Наказателен кодекс да залегне поправката за затвор за нарушаване на целостта на жп инфраструктурата спрямо деянието.

Например при особено тежки последици от кражбата крадецът да бъде лишен от свобода от 3 до 10 години. А ако в резултат от посегателството бъдат ранени хора или се стигне до смъртни инциденти, виновният да бъде лишен от свобода от 5 до 15 години.

"Важно е да има въведени наказания спрямо деянието и неговата тежест", категоричен бе днес Папазов.