ЕС и Русия решават споровете с договорите за "Южен поток"

Търси се консенсус за това как споразуменията да бъдат хармонизирани с разпоредбите на Третия енергиен пакет

17.01.2014 | 14:20
ЕС и Русия  решават споровете с договорите за

Европейският съюз и Русия търсят днес консенсус по отношение на споровете с договорите за "Южен поток". Във връзка с това в рамките на днешния ден еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще проведе разговор с руския енергиен министър Александър Новак.

Необходимо е намирането на решение за това как споразуменията да бъдат хармонизирани с разпоредбите на Третия енергиен пакет.

Йотингер беше оторизиран от шестте страни, през които преминава трасето на тръбата, да ги представлява по време на предстоящите преговори.

Още през декември Европейската комисия обяви, че договорите, които Русия подписа с шестте държави, не кореспондират с европейското законодателство. Ето защо Брюксел пожела те да бъдат предоговорени, тъй като има нарушение на разпоредбите на Третия енергиен пакет.

Основните опасения са, че износителят "Газпром" ще управлява и газопреносната мрежа.

Засега от Москва отхвърлят всякаква възможност за предоговаряне. Руският посланик в ЕС Владимир Чизов обаче заяви по-рано тази седмица, че Третият енергиен пакет не може да бъде единственият критерий, който да регулира всички детайли по толкова сложен проект като газопровод.

Предложението на Москва е Третият енергиен пакет да бъде адаптиран и хармонизиран с двустранните споразумения с шестте страни, а не обратно.