fallback

Премиерът: Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока

"Южен поток" е част от стария спор между ЕС и Русия за либерализацията на енергийния пазар, смята премиерът

15.01.2014 | 17:41

Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока, но това зависи от мерките, които ще предприеме правителството, основно по отношение на ребалансиране на системата и за увеличаване на износа на енергия. Това съобщи в парламента премиерът Пламен Орешарски.

Последните месеци са обнадеждаващи по отношение на износа на електричество, смята още премиера. „Това са постъпления, които допринасят в посока стабилизиране на енергетиката“, допълни още той.

Що се отнася до електроразпределителните дружества нормативно признатите им разходи са намалени до ниво, близко до средното за региона, а „половината европейски държави“ са въвели такси, подобни на нашата в размер на 20% за производителите електричество от възобновяеми източници.

„В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20 на сто. Ако тази такса бъде отменена, ще помислим за друг инструмент – еквивалентен, който да постигне същия траен ефект”, посочи премиерът Пламен Орешарски. 

Припомняме, че преди два дни президентът Росен Плевнелиев внесе питане в Конституционния съд за законосъобразността на таксата за ВЕИ. Според мотивите му тя противоречи на няколко текста в Конституцията, както и на европейските политики в областта на опазването на околната среда.

Малко по-рано Пламен Орешарски участва в първия блиц контрол в Народното събрание за тази година. Той отговори на въпроси за „Южен поток“, поставени му от опозицията. От неговите думи става ясно, че увеличението на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в проектната компания, която ще изгради газопровода, няма да натовари държавния бюджет.

Припомняме, че в края на 2013 година стана ясно, че БЕХ и „Газпром“ увеличават дяловете си в съвместната компания със съответно по 192 млн. лева. Тогава от ГЕРБ реагираха моментално с позиция, че това действие е в нарушение на обещанието на правителството, че „Южен поток“ няма да струва нито стотинка на българските граждани.

Основанието за това изявление беше, че БЕХ всъщност е държавно дружество и управлява активи, принадлежащи на данъкоплатците.

„Последните месеци се учудвам на способността на опозицията да избира теми за дебат, които не са в неин интерес. Преди говорехте за дълга, сега избирате финансирането. С удоволствие ще приема дебат, но трябва да тръгнем с 8 на сто лихва, които заварихме и успяхме да сведем до 4,25%. Разликата са стотици милиони, с които щяхте да ощетите държавата”, обясни днес премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна.

Според него „Южен поток“ е „въпрос на стар спор между ЕК и Руската федерация за съответствието с Третия либерализационен пакет“.

Нашият договор с „Газпром“ се доближава най-много до изискванията на европейското законодателство, а Русия е поела ангажимент да експлоатира проекта по условията на българското и европейското законодателство, обясни още премиерът.

fallback
fallback