Премиерът: Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока

"Южен поток" е част от стария спор между ЕС и Русия за либерализацията на енергийния пазар, смята премиерът

15.01.2014 | 17:41
Премиерът: Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока

Има теоретичен шанс за ново намаление на цената на тока, но това зависи от мерките, които ще предприеме правителството, основно по отношение на ребалансиране на системата и за увеличаване на износа на енергия. Това съобщи в парламента премиерът Пламен Орешарски.

Последните месеци са обнадеждаващи по отношение на износа на електричество, смята още премиера. „Това са постъпления, които допринасят в посока стабилизиране на енергетиката“, допълни още той.

Що се отнася до електроразпределителните дружества нормативно признатите им разходи са намалени до ниво, близко до средното за региона, а „половината европейски държави“ са въвели такси, подобни на нашата в размер на 20% за производителите електричество от възобновяеми източници.

„В някои страни има директно намаляване на цени, по които се изкупува, като в повечето случаи е повече от 20 на сто. Ако тази такса бъде отменена, ще помислим за друг инструмент – еквивалентен, който да постигне същия траен ефект”, посочи премиерът Пламен Орешарски. 

Припомняме, че преди два дни президентът Росен Плевнелиев внесе питане в Конституционния съд за законосъобразността на таксата за ВЕИ. Според мотивите му тя противоречи на няколко текста в Конституцията, както и на европейските политики в областта на опазването на околната среда.

Малко по-рано Пламен Орешарски участва в първия блиц контрол в Народното събрание за тази година. Той отговори на въпроси за „Южен поток“, поставени му от опозицията. От неговите думи става ясно, че увеличението на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в проектната компания, която ще изгради газопровода, няма да натовари държавния бюджет.

Припомняме, че в края на 2013 година стана ясно, че БЕХ и „Газпром“ увеличават дяловете си в съвместната компания със съответно по 192 млн. лева. Тогава от ГЕРБ реагираха моментално с позиция, че това действие е в нарушение на обещанието на правителството, че „Южен поток“ няма да струва нито стотинка на българските граждани.

Основанието за това изявление беше, че БЕХ всъщност е държавно дружество и управлява активи, принадлежащи на данъкоплатците.

„Последните месеци се учудвам на способността на опозицията да избира теми за дебат, които не са в неин интерес. Преди говорехте за дълга, сега избирате финансирането. С удоволствие ще приема дебат, но трябва да тръгнем с 8 на сто лихва, които заварихме и успяхме да сведем до 4,25%. Разликата са стотици милиони, с които щяхте да ощетите държавата”, обясни днес премиерът Пламен Орешарски от парламентарната трибуна.

Според него „Южен поток“ е „въпрос на стар спор между ЕК и Руската федерация за съответствието с Третия либерализационен пакет“.

Нашият договор с „Газпром“ се доближава най-много до изискванията на европейското законодателство, а Русия е поела ангажимент да експлоатира проекта по условията на българското и европейското законодателство, обясни още премиерът.