Европейската комисия продължава да настоява за предоговоряне на "Южен поток"

Комисията анализира условията за провеждане на търга за строител на газопровода у нас.

14.01.2014 | 16:51
Европейската комисия продължава да настоява за предоговоряне на

В петък (17 януари) комисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер ще замине за Москва, където ще се срещне с енергийния министър Александър Новак. Йотингер ще го уведоми за необходимостта от предоговоряне на условията за „Южен поток“.

Това съобщи говорителят на ЕК Сабине Бергер по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел. Тя допълни, че шестте държави, през чиято територия ще минава газопроводът, са поискали от ЕК да бъдат проведени преговори с руската страна, така че проектът да бъде приведен в съзвучие с европейските правила.

Бергер обаче отказа да отговори на въпроса дали Гюнтер Йотингер има мандат от ЕК за водене на преговори с Москва.

Припомняме, че късно снощи постоянният представител на Русия в Брюксел Владимир Чижков заяви, че Русия няма да води нови преговори по вече подписани споразумения, въпреки изявленията на ЕК, че няма да позволи въвеждането в експлоатация на газопровода.

„Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три точки и се нуждае от специално разрешение от страна на ЕК, за да може да функционира, съобщи преди месец комисията. Това одобрение може да бъде постигнато само с нови преговори, този път на ниво ЕС – Русия, а не двустранни с отделните страни по трасето.

По време на брифинга стана ясно още, че ЕК ще анализира условията по търга за избор на изпълнител на „Южен поток“ в България. Търгът беше обявен само няколко дни преди коледните празници и реално компаниите имаха само пет работни дни за подготовка за участие.

„Наясно сме със ситуацията и сме в контакт с отговорните хора“, обясни говорителят на комисаря по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние – Шантал Хюс.

На въпрос дали е нормално да има само пет дни за подготовка за участие в търг за строителство, което ще коства 3,5 млрд. евро, тя коментира, че в случая не може да бъде дадено крайно становище, защото става въпрос за желание за участие в търга, а не подготвяне на оферти.