Агенцията за ядрено регулиране може да лицензира проекта „Белене“ за дни

Проектът е бил спрян във финалната фаза за получаване на лиценз за дейността, разкри председателят на агенцията Лъчезар Костов.

14.01.2014 | 15:41
Агенцията за ядрено регулиране може да лицензира проекта „Белене“ за дни

Ако се вземе решение за възобновяването на АЕЦ "Белене", Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) може да лицензира проекта за дни, съобщи председателят на агенцията Лъчезар Костов. Народното събрание спря работата по проекта на етап, когато агенцията е била почти готова да издаде лиценз за проекта, обясни още той.

Припомняме, че проектът беше спрян след решение на Министерския съвет в началото на 2012 година. 41-то Народно събрание на два пъти разгледа въпроса и потвърди желанието на кабинета „Борисов“.

Сегашните управляващи обаче декларираха своето намерение да рестартират работата по изграждането на втора ядрена централа у нас. На този етап обаче те отказват да коментират конкретни действия или дати, изчаквайки изхода от арбитражното дело в Париж.

Лъчезар Костов коментира още, че АЯР не може да се произнася за избор на технология при изграждането на нови мощности. „Нашата работа е след като технологията е избрана, да кажем дали съответства на нашите стандарти, нормативната база, Държавната агенция за ядрено регулиране и на европейските директиви“, поясни той, цитиран от БТА.

Костов е бил на посещение в централата на Westinghouse в САЩ, заедно с енергийния министър Драгомир Стойнев. Реакторите на компанията АР 1000 са едни от модерните, предлагани на пазара в момента. Важното обаче е при лицензирането да бъдат извървени всички етапи, предвидени в закона, допълни още той.

Повече подробности от пресконференцията на АЯР можете да видите във видеото.