Повишението на цените през 2013 г. е било 0,9%

През декември потребителските цени са се повишили с 0,3% на месечна база, но на годишна отчитат спад от 1,6%, който е пети пореден.

14.01.2014 | 15:30
Повишението на цените през 2013 г. е било 0,9%

Въпреки регистрираната дефлация през втората половина на 2013 г. средногодишната инфлация за изминалата година е била 0,9%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Цените на потребителските стоки през декември са се увеличили с 0,3% в сравнение с ноември, но на годишна база е регистрирана дефлация за пети пореден месец - този път от 1,6%.

През декември 2013 г. спрямо предходния месец поскъпват услугите в секторите развлечения и култура (3,4%), транспорт (1,1%), здравеопазване (0,1%) и др. Цените на услугите, свързани с поддръжката на жилището и в образователния сектор остават на нивото от предходния месец. НСИ регистрира понижение в цените на облеклата и обувките (-0,3%) и на съобщителните услуги (-0,2%).

Какво поскъпва и поевтинява в групата на хранителните стоки

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки също запазват стойностите си от ноември. Ръст отново има в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия – повишението е от 0,3%. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти НСИ регистрира увеличение от 0,1%.

През месец декември се покачват цените на краставиците (25,3%), доматите (17,4%), зелето (5%), зрелия боб (2,4%) и др. Кашкавалът е по-скъп с 1,1%, газираните напитки - с 0,9%, а бирата - с 0,7%.

По-евтини през декември са цитрусовите и южните плодове (-9,5%), ябълките (-2,9%), гъбите (-1,9%), рибата и рибните продукти (-1,5%), брашното (-1,4%) и др.

По-високите цени на зеленчуците и по-ниските на цитрусите се дължат на сезонния им характер.

Какво поскъпва и поевтинява в групата на нехранителните стоки

През декември в групите на нехранителните стоки и услуги НСИ отчита увеличение в цените на комплексните услуги за почивка и туристически пътувания (13,8%), хотелите във ваканционните центрове и курорти (13,3%), газообразните (3,1%) и течните (2,7%) горива за битови нужди.

Статистиката за местата за настаняване за ноември показа, че на годишна база приходите се увеличават с 14,2%. Ръст има както по отношение на българските граждани (16,7%), така и на приходите, реализирани от чуждите граждани (10,7%). Ето защо можем да очакваме, че приходите на туристическия бранш за зимния сезон няма да дойдат единствено от увеличените цени на услугите, а и от ръста на нощувките на българи и чужденци.

Бензинът А95Н и А98Н е поскъпнал съответно с 0,5 и 0,4 на сто. През декември въглищата поевтиняват с почти 1%. За обувките и облеклата понижението е от 0,4 и 0,3 на сто, а за телевизионните приемници – 1,8%.

Изменение на цените в малката потребителска кошница

През декември 2013 г. малката потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) е поевтиняла с 2,6% на годишна база. Цените са се покачили с 0,3% спрямо ноември.

Цените на услугите, на хранителни продукти и нехранителните стоки в състава на малката кошница са нараснали спрямо ноември, съответно с 0,1%, 0,4 и 0,2 на сто.

Промяна в хармонизирания индекс на потребителските цени

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през изминалата година е отчетена средногодишна инфлация от 0,4 на сто, колкото е била тя за декември спрямо ноември. През последния месец на 2013 г. на годишна база е отчетена дефлация от 0,9 на сто.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).