САЩ отчете рекорден бюджетен излишък през декември

Бюджетният дефицит за 2013 г. спадна до 680 млрд. долара – най-ниския от пет години насам

14.01.2014 | 09:48
САЩ отчете рекорден бюджетен излишък през декември

Американското правителство е отчело рекорден бюджетен излишък от 53 млрд. долара през декември, съобщава щатското Министерство на финансите, цитирано от MarketWatch. Управляващите са си поставили за цел през първото тримесечие на 2014 г. да понижат бюджетния дефицит с 41%.

Плащания за 40 млрд. долара от държавните ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac допринесоха за излишъка, който е рекорден за декември. Последният декември, в който е бил отчетен излишък, е бил през 2007 г. – 48 млрд. долара.

Дефицитът за октомври, ноември и декември е в размер на 174 млрд. долара, което е с 120 млрд. долара по-малко спрямо същия период на 2012 г. Понижението се дължи на продължаващото възстановяване на икономиката, увеличените приходи от данъци и по-пестеливото харчене.Hidden Field

Също така през месеца данъчните постъпления са нараснали с 5 на сто. За първите три месеца на годината данъчните приходи, включващи както корпоративните, така и личните налози, растат с 8% до 655 млрд. долара. За същия период разходите се понижават с 8%.

Финансите на федералното правителство бавно се подобряват. За фискалната 2013 г., която приключи на 30 септември, бюджетният дефицит спадна до 680 млрд. долара – най-ниския от пет години. Благодарение на рекордните приходи и умереното харчене бюджетният дефицит за пръв път бе под 1 трлн. долара, откакто Барак Обама е президент на САЩ.

Бюджетната битка във Вашингтон до някаква степен се охлади, след като през декември Белият дом и Сената постигнаха споразумение за разходите в бюджета за следващите две години.

Въпреки това в сряда настъпва крайният срок, до който политиците трябва да вземат решение за огромната разходна част на бюджета за фискалната 2014 г. Очаква се Конгресът да одобри тридневна временна мярка за финансиране, за да избегне блокаж на правителството, което пък ще спечели време на политиците в изготвянето на окончателните щрихи, касаещи законопроекта за разходната част.Hidden Field

По същото врем обаче администрацията на Обама и Конгресът се взират и в другата наближаваща дата. На 7-и февруари таванът на американския дълг ще бъде достигнат и политиците трябва да вземат ново решение за неговото увеличаване.

Министърът на финансите Джак Лю призова политиците да побързат с решението с и да не чакат последния момент. Молбата му бе Конгресът да повиши дълговия лимит без колебание. Републиканците заявиха, че ще поискат компенсации за вдигането на лимита, но Белият дом е категоричен, че няма да преговаря.

Повече за икономиката и пазарите в САЩ може да видите в материала на Bloomberg!