От България европейските работодатели търсят най-много компютърни специалисти

Търсенето на заетост от страна на българите е засилено през първият месец на годината, заради набирането на работници за летния сезон.

13.01.2014 | 16:46
От България европейските работодатели търсят най-много компютърни специалисти

След отпадането на ограничения за трудовия пазар в Европейския съюз търсенето на работа от страна на българите в Европейската мрежа за намиране на работа „ЮРЕС“ не се е засилило, съобщава Агенцията по заетостта.

Според последните данни на Европейската мрежа за търсене на работа „ЮРЕС“ търсенето на заетост от страна на българите не се различава от предходните години и е засилено през първият месец на годината. От портала обясняват, че това е свързано с набирането на работници за летния сезон. Към момента европейските работодатели търсят най-вече компютърни специалисти, програмисти, машинни електроинженери, готвачи, медицински специалисти, както и кадри в продажбите.

За Германия има три актуални оферти - една от тях е на най-популярната верига за бързо хранене, която предлага заплащане от почти 8 евро на час, плюс общежитие и безплатна храна. Интервютата с кандидатите ще се проведат в края на февруари в София и Варна. Търсят се и готвачи, сервитьори и бармани за германския „Европа парк“ - един от най-големите увеселителни паркове в Европа. Третата възможност е професионално обучение по различни професии.

Проектите, по които могат да кандидатстват и професиите, за които могат да получат обучение младежите, са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта, където всеки може да получи повече информация. Срокът за подаване на документи е 16 януари. Който се интересува трябва да изпрати автобиография, попълнен формуляр и преведена диплома на немски език за средно образование. Обявените свободни работни места са над 1 920 0000, а шанс има всеки.