Total ще добива шистов газ във Великобритания

От френския газов гигант заявяват готовност да похарчат милиони лири за целта.

12.01.2014 | 09:17
Total ще добива шистов газ във Великобритания

Френският петролен и газов гигант Total ще добива шистов газ във Великобритания. Новината предстои да бъде обявена официално утре. Така корпорацията ще стане една от т. нар. „петролни гиганти“, които са готови да инвестират в шистовата индустрия на Острова.

От Total са готови да похарчат милиони британски лири, за да придобият дял в компании, които имат лиценз за сондажи в Северна Англия. Други големи енергийни компании като Gaz de France вече направиха подобни инвестиции. Според британските геолози  в Северна Англия има залежи на стотици милиарди кубични метра шистов газ.

Направени изчисления сочат, че ако страната успее да добие 10% от тези залежи, то тя ще осигури енергийните си нужди за 10 години напред.

Подобно на други места в Европа технологията по добиването на енергийната суровина, известна като фракинг, е повод за противоречия в обществото. В няколко града бяха организирани протести срещу добива на шистов газ чрез фракинг, по време на които еколози и природозащитници предупредиха за опасност от слаби земни трусове, замърсяване на водата и екологична катастрофа. Правителството обаче поставя шистовия газ като основен бъдещ приоритет и затова прие възможност за щедри обезщетения на „засегнатите“ от зараждащата се шистова революция.