Бурите в Европа се отразиха негативно на енергийното производство

Стигна до парадоксална ситуация, в която на пазара на електроенергия цените да станат отрицателни

10.01.2014 | 14:02
Бурите в Европа се отразиха негативно на енергийното производство

Силните зимни бури в Северна Европа се отразиха негативно на енергийното производство. Тъй като на редица ветропаркове в района им се наложи да работят извънредно много, се стигна до парадоксална ситуация, в която на пазара на електроенергия цените да станат отрицателни.

Голямо предлагане означава, че производителите губят пари от прекалено бързото въртене на перките на ветрогенераторите.

В такива случаи полза имат търговците на ток, които се възползват от колебанието в цените. Крайният потребител обаче не е облагодетелстван и не получава по-евтин ток.

Въпреки бурите, времето около Коледа беше значително по-топло от обичайното за сезона. Ето защо се стигна и до негативни цени от производителите в Германия, Чехия, Словакия и скандинавските страни.

По-дъждовно време в Северна Европа означава повече ресурси за водноелектрическите централи в Скандинавия, но тихото и студено време намалява производство от ВЕИ сектора.

Феноменът „негативни цени“ се среща в Гемания и заради закон, според който при свръхпредлагане се дава предимство на енергията, произведена от водноелектрически централи. Същата тенденция се наблюдава и в Северна Европа, където немските цени остават основен ориентир.