Драги отново обеща, че ЕЦБ ще действа при необходимост

Няма да видим дефлация, не сме в японски сценарий, коментира президентът на ЕЦБ на редовната си месечна пресконференция

09.01.2014 | 19:01
Драги отново обеща, че ЕЦБ ще действа при необходимост

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги използва неочаквано силен език на днешната пресконференция, за да подчертае, че банката ще остане гъвкава колкото е необходимо, пише Wall Street Journal.

Драги отново посочи, че институцията е в готовност да предприеме допълнителни действия, за да предотврати прекомерно ниска инфлация, която би извадила от релсите крехката икономика на еврозоната.

"Ние оставаме твърдо решени да запазим високата гъвкавост на паричната политика и да предприемем по-нататъшни решителни действия, ако е необходимо ", каза Драги на редовната си месечна пресконференция
Той добави обаче, че засега Управителният съвет на централната банка не вижда необходимост от незабавни действия.

Марио Драги коментира още, че „инфлационните рискове са балансирани в средносрочен план“. „Няма да видим дефлация. Не сме в японски сценарий“, каза той.

Председателят на ЕЦБ подчерта, че банката ще действа, ако се влошат перспективите пред инфлацията в средносрочен план или има неоправдано затягане на лихвите на паричните пазари или на лихвите, при които банките се кредитират една друга.

„Всички инструменти, позволени от европейското законодателство, биха били приемливи. Искам ясно да подчертая това“, коментира Марио Драги.

Той изтъкна и серия от данни, които показват подобрение на финансовите пазари, включително индикаторите за доверието през декември, и които подсилват оценката на ЕЦБ, че икономиката на еврозоната се възстановява.

Драги отново потвърди и ангажимента на централната банка да поддържа основната лихва на сегашните и дори по-ниски нива за продължителен период от време. „Управителният съвет подчертава, че ще прилага гъвкава парична политика колкото е необходимо, което ще подкрепи възстановяването на еврозоната“, посочи той.

Днес ЕЦБ остави без промяна основната си лихва на ниво от 0,25%, както и лихвата, която плаща по овърнайт депозитите на банките, на нула. Bank of England също не промени паричната си политика.
 През декември инфлацията в еврозоната достигна 0,8% при цел на ЕЦБ от 2%, отбелязва изданието. Последните икономически доклади обаче като че ли смекчиха натиска върху банката да действа незабавно. Индустриалното производство в Германия се повиши с 1,9% през ноември на месечна база, след като през октомври се сви с 1,2%.

Продажбите на дребно в еврозоната също отбелязват ръст през ноември спрямо октомври от 1,4%, докато икономическото доверие нарасна до най-високо ниво от над 2 години през декември. Данните предполагат, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е разширил през последните три месеца на 2013 г., но вероятно с по-бавно темпо.

ЕЦБ очаква инфлацията в еврозоната да достигне 1,1% през 2014 г. и 1,3% през 2015 г. Икономическият растеж се очаква да се ускори до 1,5% през 2015 г.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria On Air!