Стойнев: Икономическият ръст тази година ще е над 2%

Няма да има отделно енергийно министерство, коментира ресорният министър.

09.01.2014 | 16:49
Стойнев: Икономическият ръст тази година ще е над 2%

Няма да има отделно Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг няма да бъде закрит, заяви днес ресорният министър Драгомир Стойнев по повод информация в медиите за предстоящо разделяне на министерството на икономиката и енергетиката.

Министър Стойнев прогнозира, че през тази година икономическият растеж ще е над заложения в бюджета и ще надхвърли 2%.

Той е убеден, че проектът „Южен поток“ ще повлияе позитивно на родната икономика и ще гарантира работа на много строителни фирми у нас.

За разлика от много скептични експерти, министърът посочи, че финансовото състояние на НЕК се подобрява и отделянето на ЕСО от електрическата компания е на финала си и то без ползването на външни консултанти за целта, а само с усилията на държавните специалисти. Българският енергиен холдинг  също се ползва с одобрението на външни инвеститори, според министъра.

„БЕХ няма да бъде закрит.  Нещо повече-смятам да засили ролята си в усилията по балансиране на системата на енергетиката“, заяви още Стойнев.

Министърът аргументира оптимистичната си нагласа за растежа в  икономиката с отчетения ръст от процент и половина за третото тримесечие на годишна база. Повод за позитивизъм бил увеличилият се износ с 5,7 на сто за периода юни-септември 2013. Стойнев изтъкна, че в края на миналата година фирмите са получили обратно 542 милиона лева ДДС.

За сравнение за същия период на 2012 сумата е била с 300 милиона лева по-малка. Над 2.2 милиарда лева са влезли в български бизнес  по линия на европейските програми.

Министърът опроверга и негативните сценарии на опозицията за инвестиционните потоци.

„Данните на БНБ показват, че инвестициите за 2012 са били 1.5 милиона лева, а до октомври 2013 са били 1.1  милиона евро. Нека не забравяме, че 2013 година беше изключително напрегната в икономическо и политическо отношение.

Имаше предсрочни избори, служебно правителство и т.н.“, коментира Стойнев.

По предварителни данни през декември бизнесът е внесъл рекорден размер данъци, отчете министър Стойнев. Той обеща подкрепа за малките и средни предприятия чрез Националния иновационен фонд, за който са заделени 20 милиона лева през тази година. Гарантира също, че Оперативната програма „Иновации и Конкурентоспособност“ също ще осигурява средства за предприемачите.