Студовете няма да забавят икономическия растеж на САЩ

До момента лошото време струва на страната 5 млрд. долара

09.01.2014 | 12:11
Студовете няма да забавят икономическия растеж на САЩ

Арктическият студ, който скова САЩ, до момента струва на страната 5 млрд. долара, сочат данни на компанията Planalytics, специализирана в оценяването на влиянието на климата върху бизнеса.

Лошите метеорологични условия засегнаха повече от 200 млн. души в Америка. Милиони хора не могат да стигнат дo работните си места. Същевременно студът стана причина за блокирането на транспорта в страната. Влаковете и автомобилите не могат да се движат, а хиляди самолетни полети бяха отменени.
На фона на всичко това домакинствата са принудени да плащат повече, за да могат да се отопляват, тъй като температурите в САЩ паднаха до рекордно ниски стойности.

Първите сектори, които видимо търпят загуби заради арктическия студ, са строителният и автомобилният. Американските застрахователи плащат средно по 1,4 млн. долара за покриване на щетите, причинени от лоши метеорологични условия.

Данните на Planalystics сочат, че лошото време няма да забави икономическия растеж на САЩ. След като времето се оправи, а бизнесът заработи на пълни обороти, страната ще успее да компенсира загубите в сферите на търговията, доставките, транспорта и услугите.

Оказва, че дори и в лошото време има компании, които успяват да печелят и то доста добре. От капризите на времето печелят фирмите за доставка на храни и за кабелни услуги, автомобилните сервизи и компаниите, доставящи газ.

Подробности вижте във видеото!