Красен Станчев: Очаквам понижения на рейтинга на страната

Икономистът не изключва и възможност за фалит.

06.01.2014 | 11:34
Красен Станчев: Очаквам понижения на рейтинга на страната

Неуправляемите разходи, които правителството прави, създават и реалния риск за икономиката, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. Той допълни, че това произтича от общата липса на доверие към правителство- „ситуация, в която то се постави през юли“. В този смисъл „министърът на финансите и премиерът няма какво да правят освен да купят определено одобрение за парламентарното мнозинство“, заяви още Станчев. Той уточни, че рискът за икономиката е в нарастването на неуправляемите извънбюджетни разходи.

„Правителството започва доста ударно да взема заеми, с което показва, че технически това, което прави, не се различава от правителствата преди това. Разликата между това правителство и другите е, че предишният министър на финансите имаше да пази реноме, имаше международна кариера и когато му се казваше, че пенсиите не бива да се национализират, намирахме начин да го убедим, че това не бива да се случва. Това правителство не може в нищо да бъде убедено. Хората, които отговарят за самото правителство, за приходите и  за разходите не са тези, които взимат решенията. Те са извън тази група и не е много ясно кой взима тези решения“, заяви Станчев.

Според икономиста ударното взимане на заеми засилва риска от понижение на кредитните оценки на страната.

„Това означава ръст на лихвите по кредитите и възможност за фалит, за която също говорим доста отдавна“, коментира ще икономистът. - „Разходите са само видимия фискален синдром. Движещата причина е липсата на доверие. Колкото повече се увеличава липсата на доверие, толкова и приятни жестовете за избирателите, които правителството прави ще стават по-големи. Вече видяхме такива в сферата на енергетиката. Отиваме към политика на национален популизъм, затваряне на националната икономика“, смята Станчев.