Ще се превърне ли Нова Зеландия в икономическата "рокзвезда" на 2014 г.

Новозеландската икономика ще нарасне с 3,4% през следващите 12 месеца, показа изследване на HSBC

06.01.2014 | 11:12
Ще се превърне ли Нова Зеландия в икономическата

Новозеландската икономика ще бъде голямата звезда през 2014 г., като растежът ѝ ще надхвърли този в останалите развити пазари, показа изследване на HSBС. Представянето на островната страна ще е в рязък контраст със съседна Австралия, която ще продължи да се бори за запазване на икономическата си инерция, пише CNBC.

"Смятаме, че Нова Зеландия ще бъде икономическата рокзвезда на 2014 г. Растежът ѝ ще се покачи доста силно тази година", коментира Пол Блоъм, главен икономист за Австралия и Нова Зеландия в HSBC.

HSBC прогнозира, че новозеландската икономика ще нарасне с 3,4% през 2014 г. – най-бързият темп на растеж от 2007 г. насам. Резултатът ще е доста над средните за света 2,5 на сто. За 2013 г. се очаква икономиката да отчете покачване от 3%.

Hidden FieldПо думите на Блоъм има три основни фактора, които подкрепят по-бързото разширяване на местната икономика.

На първо място това са разходите за строителство, включително и възстановяването на региона Кентърбъри, който бе засегнат от опустошително земетресение през февруари 2011 г. "Има огромен ръст в строителството, който подпомогна икономиката на региона", отбеляза експертът.

Вторият фактор е бумът в търсенето на жилища в страната, който е подхранван от ниските лихвени проценти и емигрантската вълна през последните години.

Въпреки че Новозеландската централна банка затегна правилата за ипотечното кредитиране през октомври, което се очаква да покачи лихвите през следващите месеци, икономистите очакват инвестициите в сектора да останат стабилни.

Последният фактор е ръстът на цените на млечните продукти, воден от силното търсене от Китай. Според Блоъм това подкрепя силно доходите в селските райони. Нова Зеландия е най-големият износител на млечни продукти за втората по сила икономика в света.

Въпреки доста положителните очаквания на HSBC експертите от Capital Economic очакват растежът да се запази в близост до миналогодишния.

това, Daniel Martin , Азия икономист в Capital Economics , който прогнозира растеж от 3,0 процента през 2014 г., отбелязва, че има няколко фактора биха могли да задържи растеж през тази година .

"Първо, двата основни външни пазара за Нова Зеландия – Австралия и Китай, се очаква да се забавят. Второ, но може би по-важно, е, че правителството се опитва да постигне бюджетен излишък през 2014/15 г.", посочи анализаторът в Capital Economics за Азия Даниел Мартин.

"От тази гледна точка, силният ръст на правителствените разходи през третото тримесечие на 2013 г. едва ли ще се запази", коментира още той.

Правителствените разходи нараснаха с 2,2% на тримесечна база в периода юли-септември спрямо ръст от 0,1 на сто през второто тримесечие. Това допринесе за силното представяне на икономиката през тримесечието.

Повече за глобалната икономика може да видите в материала на Bloomberg!