Рязък спад на активността в сектора на услугите в Китай

Правителството ще увеличи работните заплати, за да стимулира потреблението и за да намали неравенството в страната

06.01.2014 | 10:21
Рязък спад на активността в сектора на услугите в Китай

Активността в сектора на услугите в Китай се сви рязко през декември, показва последното проучване сред мениджърите и предприемачите в сектора, изготвяно всеки месец от HSBC и Markit, цитирано от WBP Online.

През разгледания месец PMI индексът се понижи до 50,9 пункта. Спадът е осезаем в сравнение с отчетените през ноември 52,5 пункта, когато показателят се качи на 8-месечен връх. В последния месец на 2013 г. обаче индексът записва най-ниската си стойност от август 2011 г. насам.

Забавянето в активността подсилва опасенията, че втората по големина икономика в света губи инцерция. Все пак индикаторът е над границата от 50 пункта, която свидетелства за експанзия в сектора, а стойности под 50 пункта – за свиване на активността.

„Въпреки че PMI индексът за китайския сектор на услугите се забави, условията на пазара на труда се подобряват за четвърти пореден месец“, коментира резултатите главният икономист на HSBC за Китай Хунбин Чу. „Очакваме умерения възход на секторите от промишлеността да окажат подкрепа на растежа в сектора на услугите. Освен това прилагането на реформи, като, например, намаляването на бариерите за навлизане на частния бизнес в сектора на услугите и разширените ДДС реформи би следвало да помогнат за съживяването на сектора на услугите през настоящата година.“

Работните заплати в Китай ще бъдат увеличени с 10% през 2014 г. По този начин производителите с ниски разходи ще бъдат изтласкани от страната, а повишението ще стимулира потреблението. Или поне това твърдят анализаторите, сред които и тези на Bank of America Corp., пише Bloomberg. Eкспертите на JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Securities Asia Ltd., например, предричат увеличение с 10 до 15 на сто.

Управляващата Комунистическа партия възнамерява да увеличи работните заплати, за да запази общественото доверие и за да ускори преминаването на икономиката от замърсяващото околната среда и капиталоемко производство към сектора на услугите. Повишаването на минималната работна залата за някои провинции през 2014 г. вече е обявено. Работниците в Шънджън, провинция Гуандун ще получат 13% повече, а тези в Янджоу, Дзянсу – 15,6%.

Планираният за февруари 13-процентен ръст на заплатите в Шънджън до 1808 юана (296 долара) ще бъде почти двоен от предишния. Според 5-годишния план на правителството за периода 2011-2015 г. минималните работни заплати трябва да нарастват с 13% на година.Hidden Field

Минималната работна заплата трябва да се повишава, докато до 2015 г. не достигне най-малко 40 на сто от средните градски заплати. Това е част от плана на Държавния съвет, издаден през февруари 2013 г., за справяне с все по-голямото неравенство в страната.

От 1 май 2013 г. най-високата минимална месечна работна заплата е в Шанхай - 1620 юана, а най-ниска е в провинция Анхуей - 1010 юана, показват данни на базираната в Хонконг синдикална организация China Labour Bulletin.

Като цяло обаче темпът на растеж на работните заплати в Китай се забавя. Средната заплата в градовете нарасна с 11,9% до 46 769 юана през 2012 г., като през 2011 г. прирастът бе 14,4%, показват данните на Националното статистическо бюро. За трите тримесечия на 2013 г. растежът в заплащането е 11% спрямо същия период на 2012 г.

Най-високото увеличение на работните заплати бе през 2007 г. - с цели 18,5%, когато БВП на Поднебесната империя се качи с 14,2% - най-бързият темп от 1992 г.

Как реагираха пазарите на новините и повече за икономиката на Китай вижте във видеото на Bloomberg!