Правителството продължава старата енергийна политика, според експерт

Въпросите за АЕЦ „Белене“ и седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ са широко обсъждани при последните две правителства, коментира Нина Дюлгерова.

03.01.2014 | 16:56
Правителството продължава старата енергийна политика, според експерт

Правителството на Пламен Орешарски продължава политиката в енергийната сфера на кабинета "Борисов". Това мнение изрази професор Нина Дюлгерова, която изтъкна че подобна приемственост се случва за първи път в българската политика. Тя поясни, че и при двете правителства въпросите за Белене и VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ са били широко обсъждани.

По думите на Дюлгерова има договореност между Москва и Вашингтон за изграждане на VII блок  на АЕЦ „Козлодуй“ от американската компания „Уестингхаус“ и реализиране на проекта „Южен поток“ на европейска територия.

За разлика от други експерти, професор Дюлгерова смята, че „Южен поток“ ще бъде изграден. Тя е скептична, че България може да получава газ по линия на Трансадриатическия газопровод чрез Гърция, по който е възможно да потече газ и от новооткритите находища на газ в крайбрежните води на Израел и остров Кипър в Средиземно море. 

Русия е единственият източник на енергия за Европа, припомни експертът. Именно заради това Дюлгерова очаква опити да бъде дестабилизирана. Тя посочи, че върху сигурността на доставките през последните месеци влияят конфликтът в Сирия и подписването на ядреното споразумение с Иран. Според нея развитието на сирийския проблем показва възстановяването на позициите на Русия в геополитическо отношение. Дюлгерова не се ангажира коя възможност в крайна сметка ще избере страната ни – АЕЦ „Белене“ или седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, или ще реализира и двата проекта. Според нея ще има пазар на произведената от АЕЦ „Козлодуй“ електроенергия.

Професор Дюлгерова е категорична, че високата такса пренос през 2012-2013 година е оскъпила електроенергията от АЕЦ „Козлодуй“, което пък доведе до рязък спад на износа на ток.