Цената на петрола се смъкна под 96 долара за барел

Засилването на долара вследствие на добрите данни от САЩ постави под натиск деноминираните в зелените пари стоки

03.01.2014 | 14:43
Цената на петрола се смъкна под 96 долара за барел

Фючърсите върху суровия петрол WTI поевтиняха до едномесечно дъно в петък, след като положителните икономически данни от САЩ продължиха да подкрепят долара.

Цената на търгуваните на борсата в Ню Йорк контракти върху "черното злато" достига равнище от 95,51 долара за барел по време на ранната търговия на Стария континент.

По-рано през деня, по време на азиатската сесия суровината поевтиня до ниво от 95,22 долара за барел – най-ниското равнище от 3 декември 2013 г.

През първата търговска сесия за годината в четвъртък контрактите с доставка през февруари поевтиняха силно с 3,03% до 95,44 долара за барел, припомня Investing.

Цените на петрола останаха под натиск, след като Министерството на труда на САЩ съобщи, че първоначалните молби за помощи при безработица са намаляли с 2 000 до сезонно изгладените 339 000. Анализаторите очакваха равнището да отстъпи със 7 000 до 334 000 за приключилата на 28 декември седмица.

Засилването на щатския долар вследствие на добрите данни традиционно поставя под натиск деноминираните в зелените пари стоки.

Инвеститорите наблюдават отблизо и ситуацията и в Либия, където производството намаля до около 220 000 барела на ден спрямо 1,4 млн. в средата на миналата година.

Африканската страна планира да възобнови производството в едно от най-големите си нефтени находища – Ел Шарара, в рамките на следващите три дни, след като протестиращите се съгласиха да преустановят двумесечната си стачка.

Същевременно търгуваният на борсата в Лондон конкурентен сорт брент поскъпва с 0,65 нйа сто до 108,48 долара за барел.

По този начин спредът между брента и WTI достига 13,04 долара за барел.

Повече за петролнищ бизнес на Exxon може да видите в материала на Bloomberg!