Производствената активност в еврозоната се подобри още през декември

Укрепването на производствения сектор спомага за стабилното възстановяване на еврозоната, коментираха от Маrkit Economics

02.01.2014 | 17:46
Производствената активност в еврозоната се подобри още през декември

Производственият сектор в еврозоната е продължил подобряването си през декември, показа най-новото изследване на Маrkit Economics.

Индексът на мениджърите по продажбите за 18-членния валутен блок се придвижи нагоре до 52,7 пункта през декември в сравнение с отчетените през ноември 51,6 пункта. Окончателният резултат съвпадна с предходната оценка и пазарните прогнози, пише WBP Online.Hidden Field

"Укрепването на производствения сектор спомага за стабилното възстановяване на еврозоната. Последните цифри са в съответствие с нарастващото с около 1% производство през последното тримесечие", коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Уилямсън посочи още, че производителите са докладвали очакван по-нататъшен растеж на новите поръчки и износа, което е "един добър старт на 2014 г.".

"Франция обаче продължава да буди безпокойство. Докато Германия, Италия и Испания постигат най-силния ръст на брутния вътрешен продукт от началото на 2011 г. Франция изостава. Това предполага, че конкурентоспособността е ключов въпрос, с който френският производствен сектор трябва да се справи", добави анализаторът.

Най-голямата икономика в еврозоната – Германия, постигна ново разширение на активността в сектора през декември. Окончателните данни от PMI индекса показаха достигането на 30-месечен връх от 54,3 пункта в сравнение с 52,7 пункта.

"Проучването показва, че германският производствен сектор е набрал скорост през зимата и се развива с по-бързи темпове, отколкото когато и да е през последните 2,5 години", заяви старши икономистът в Markit Тим Мур.

Същевременно активността в производствения сектор на Великобритания остана твърдо над границата от 50 пункта, разделяща експанзията от свиването. Въпреки това растежът се забави през последния месец на 2013 г.

PMI индексът за Обединеното кралство отстъпи до 57,3 през декември спрямо 58,1 пункта месец по-рано. Пазарните очаквания бяха за покачване до 58,4 пункта.

Други данни показаха, че промишленото производство в Испания е преминало към растеж през декември, това в Италия се е разширило, докато във Франция се е свило допълнително.