Френският президент обеща да намали данъците в страната

Правителството обещава намаление на държавните разходи от 50 млрд. евро през следващите три години

02.01.2014 | 10:21
Френският президент обеща да намали данъците в страната

Френският президент Франсоа Оланд обеща да съкрати държавните разходи, да намали данъците и да понижи разходите за труд на бизнеса в опита да убеди скептичната общественост, че е способен да вдъхне живот на кретащата френска икономика, пише Financial Times.

В Новогодишно обръщение Оланд призна, че 2013 г. е била интензивна и трудна заради финансовата криза, която е била „по-дълга и по-дълбока, отколкото сме очаквали“. „Платихме цената под формата на по-слаб растеж“, добави той. 

С най-нисък рейтинг за френски президент след Втората световна война и под натиск от партньорите от ЕС за ускоряване на структурните реформи, Оланд повтори, че негов приоритет през 2014 г. ще е намаляването на безработицата, понастоящем 11%, която според него се подобрява през последните месеци, макар че последните данни сочат обратното.

Без да дава подробности френският президент предложи нов „отговорен пакт“ за бизнеса, в рамките на който обеща намаляване на тежките социални разходи върху труда и свиване на бюрокрацията за сметка на създаването на повече работни места от компаниите и по-добър диалог с профсъюзите.

Оланд също така каза, че данъчното бреме е „твърде тежко“ и за пръв път посочи, че преглед на данъчната система, въведена миналия месец от премиера Жан-Марк Еро, ще има за цел да понижи данъците, които възлизат на над 46% от БВП.

Президентът обеща намаляване на държавните разходи, които са 57% от БВП, за финансиране на по-ниските данъци. „Трябва да харчим по-малко, за да намалим дефицита, но също да сме в състояние да намалим данъците във времето.“

Проблемът на Оланд е, че откакто пое поста през май 2012 г. той въведе серия от увеличения на данъците, като основен инструмент за свиване на бюджетния дефицит, предизвиквайки няколко демонстрации в страната и подкопавайки доверието в новите му обещания.


Днес влиза в сила увеличение на основния ДДС от 19,6% на 20%, като ставката за хотели, ресторанти и обществен транспорт се качва от 7% на 10%. Това е част от увеличение на данъчното бреме за домакинствата на стойност 12 млрд. евро през тази година.

Увеличението на ДДС цели главно финансирането на данъчните облекчения за фирмите на стойност 20 млрд. евро, които целят намаляване на разходите им за труд. Бизнесът обаче продължава да настоява за директни съкращения на социалните разходи върху работната сила, за да възстанови маржовете на печалба и конкурентоспособността си.

Правителството обещава намаление на държавните разходи от 50 млрд. евро през следващите три години, като казва, че няма да има повече повишения на данъците от 2015 г.