Албанският бюджет за 2014 г. предвижда ръст от 2%

Очаква се обществения дефицит да бъде 654 милиона евро или 6, 6% от БВП.

29.12.2013 | 16:19
Албанският бюджет за 2014 г. предвижда ръст от 2%

Късно тази нощ албанският парламент одобри бюджет от над 3 милиарда за 2014 година. Очаква се обществения дефицит да бъде 654 милиона евро или 6, 6% от БВП. Предвижда се икономически ръст от 2 %.

„Това не е кризисен бюджет, а ясен проект за промени и икономическо възстановяване”, подчерта пред депутатите премиерът Еди Рама.

По-рано през декември Албания се договори да получи кредит от 300 милиона евро от МВФ. Той има за цел да стабилизира финансите на балканската страна, чийто държавен дълг достигна 67% от БВП.

Властите прогнозират дългът да нарасне дори до 74,8% през 2014 г. Въпреки това финансовият министър се опита да внесе нотка успокоение, като обясни, че дългът е на границата, от която само ще пада през следващите години.

За да се справи с кризата, правителството планира да увеличи размера на данък печалба за по-големи фирми от 10 до 15% от 1 януари. Ще бъде въведен и данък върху личните доходи от 13 и 23%.

Дясноцентристката опозиция силно възнегодува срещу бюджета и го описа като „дълбоко несправедлив“. Опонентите на кабинета са убедени, че финансовата рамка за догодина само ще тласне Албания към финансова и икономическа

атастрофа.
От опозицията се заканиха, че през следващите седмици ще организират масови протести в цялата страна срещу икономическите мерки на правителството. Въпреки че Албания е една от най-бедните европейски страни, тя се надява да получи зелена светлина от Брюксел, за да започне преговори за членство в ЕС.